Doliu imens în România. Din păcate, s-a stins

A pregătit generaţii întregi de elevi la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad, unde timp de 36 de ani a predat limba franceză. Este co-fondatoare a Teatrului Francofon „Amifran”.

O veste tristă pentru învăţământul şi pentru teatrul francofon arădean: s-a stins profesoara de limba franceză Lavinia Văgălău. A murit sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la orele dimineţii, la vârsta de 75 de ani. În ultimii ani, ea s-a confruntat cu probleme de sănătate care au supus-o la grele încercări.

Lavinia Văgălău a fost, timp de 36 de ani, profesoară la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad. Cu pasiune, profesionalism şi dedicare, a pregătit generaţii întregi de elevi, obţinând – prin rezultatele lor – numeroase premii la olimpiadele şcolare. S-a pensionat în anul 2005, la vârsta de 58 de ani, dedicându-se mai mult familiei.

Alături de Florin Didilescu, Lavinia Văgălău este co-fondator al Teatrului Francofon „Amifran”, ale cărui spectacole s-au bucurat de succes în 15 ţări. În semn de recunoaştere a valorii profesionale a Laviniei Văgălău, în anul 2002, Excelenţa Sa Pierre Menat, ambasadorul Franţei la Bucureşti, i-a acordat reputatei profesoare arădene distincţia „Chevalier de Palmes Academiques”.

Trupul neînsufleţit al prof. Lavinia Văgălău este depus la Capela funerară Kuki de pe strada Cocorilor, unde cei care doresc îi pot aduce un ultim omagiu. Slujba priveghiului are loc sâmbătă şi duminică, începând de la ora 18.30. Slujba înmormântării şi înhumarea vor avea loc luni, 14 noiembrie, începând de la ora 14, la cimitirul din oraşul Sebiş (locul de baştină al regretatei profesoare).

Weekendul vine cu o veste mai mult decât tristă pentru mediul educațional arădean. A murit profesoară Lavinia Văgălău care a predat limba franceză la Colegiul Național „Moise Nicoară”.

Aceasta a fost o profesoară extrem de apreciată, atât de elevii și de colectivul colegiului, cât chiar și de Ambasada Franței, care a recunoscut valoarea muncii profesoarei, desemnându-i în 2002 distincția „Chevalier de Palmes Academiques”. De asemenea, a colaborat alături de Florin Didilescu pentru Festivalul de teatru tânăr francofon „Amifran”.

Lavinia Văgălău a fost și soția unui apreciat medic arădean, dr. Voicu Văgălău de la ORL. Decesul doamnei profesoare a fost anunțat de fiica acestora, pe Facebook, de unde aflăm că trupul neînsuflețit va fi depus la Capela funerară Kuki de pe strada Cocorilor nr4, iar funeraliile vor avea loc luni, la ora 12 în același loc, după care vor fi urmate de o mică slujbă la orele 14 la Cimitirul din orașul Sebiș.

Dumnezeu să o odihnească în pace!