Doliu în toată România! A murit un fost deținut politic

În ultima vreme au plecat din această lume o mulțime de români. Este vorba despre personalități mari din țara noastră și nu numai. Aflăm acum că un român celebru, fost deținut politic, ne-a părăsit la o vârstă venerabilă, după o viață în care a scris istorie.

BF9B163C 94D5 447E B382 C02FDE36D04E

A murit Radu Ciuceanu

Prof dr Radu Ciuceanu, mărturisitor al Ortodoxiei în temniţele comuniste, a murit luni, la venerabila vârstă de 94 de ani. Anunțul a fost făcut de către Agenţia Basilica a Patriarhiei Române, în semn de respect pentru cel care a avut un rol foarte important pentru lumea religioasă.

 

Radu Ciuceanu a fost Membru în Mişcarea Naţională de Rezistenţă din Oltenia, condusă de generalul Iancu Carlaonţ. Acesta a activat timp de doi ani în Mişcarea Naţională de Rezistenţă Anticomunistă din Oltenia, după care a fost condamnat la 15 ani de temniţă grea. A intrat în temniță alături de generalul Ioan Carlaonţ, pe motiv că ar fi pus bazele „unei organizaţii subversive cu caracter terorist, au achiziţionat armament, muniţie şi explozibil, cu scopul de a înlătura regimul şi de a lupta împotriva Uniunii Sovietice, prin acţiuni de sabotare şi insurecţie”.

Marele istoric spunea că este recunoscător faptului că a scăpat de multe ori de la moarte, după ce dușmanii lui, cei care nu îl aveau deloc la suflet, încercau să îi facă rău.

 „Am scăpat de atâtea ori de la moarte încât nu mai putem vorbi de noroc sau de şansă, ci doar de Dumnezeu… În iunie 1950 am fost băgat, pentru a nu ştiu câta oară, la reeducare, în faimoasa camera a morţii numărul 99 din penitenciarul Gherla. Nici nu aveai posibilitatea să te sinucizi. Mulţi au încercat, dar erau supravegheaţi zi şi noapte. Şi eu aveam TBC de când ne-au scos odată la -15 grade Celsius. Atunci, din 300 de oameni doar 100 am scăpat…”, spunea Radu Ciuceanu într-un interviu pentru Adevărul în 2010.