Doliu în toată România! A murit un mare artist al vremurilor

În ultima vreme au plecat dintre noi o mulțime de personalități, care au lăsat în urmă numai regrete și lacrimi. Aflăm acum că un mare artist ne-a părăsit, la venerabila vârstă de 87 de ani. Toată lumea este cutremurată de această veste.

A murit Dumitru Pasima

Lumea artistică românească a suferit o mare pierdere. Aflăm că Dumitru Pasima, unul dintre cei mai mari sculptori din țară, cunoscut chiar și peste hotare, a plecat din această lume. Anunţul a fost făcut chiar de către nepoata artistului, Lila Pasima, într-o postare pe Facebook. Ea și tatăl ei erau foarte apropiați de sculptor, care a lăsat în urmă numai tristețe.

Dumitru Pasima a plecat dintre noi la venerabila vârstă de 87 de ani, pe data de 9 August, după o viață petrecută în lumea artistică. Acesta a murit din cauze naturale, având în vedere că avea o vârstă înaintată. Și problemele de sănătate și-au făcut apariția în ultimii ani, dar asta nu l-a ținut departe de meseria lui.

”Dumitru Pasima — Tache pentru familie şi apropiaţi, Pasima pentru colegii de breaslă — a spus ieri la revedere unei lumi pe care el nu o mai simţea ca fiindu-i apropiată. Cu o seriozitate şi o atitudine aproape ascetică faţă de meseria lui, pe care a iubit-o pînă la sfârşit cu un devotament neîmpuţinat, sever în principii şi un pedagog rar, cu o înţelegere profundă a substanţei lăuntrice a sculpturii şi o perspectivă morală asupra mişcării noastre în lume, Dumitru Pasima a dăruit sculpturii şi artei româneşti o mică lume mare, pe care dacă ai şansa să o descoperi şi să o vizitezi o vei păstra în gîndurile şi bucuriile inimii tale.”, a nepoata artistului pe rețelele de socializare.

Dintre cele mai importante realizări amintim Poarta, Veghe, Sacrificiu, Mioritica, Scara, Pieta, Mama și Fiul, Zbor, Intrarea în paradis.