Donald Tusk, in romana: „Aparati constitutia cu aceeasi hotarare cu care Duckadam a aparat acele patru penalty-uri la rand”

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a rostit joi, la ceremonia de la Ateneu, pentru a marca preluarea oficiala a presedintiei Consiliului UE de catre Romania, un discurs in limba romana din care nu au lipsit referirile la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stanescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu si Andrei Plesu, la performantele sportivilor romani, dar si la prima sa masina, o Dacia!

„Sunt foarte mandru si fericit ca voi conduce, impreuna cu dumneavoastra, afacerile noastre europene comune in acest semestru al primei presedintii romane a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins ca, in aceste sase luni, veti interpreta cu energie si intelepciune o adevarata Rapsodie romana. Sunt sigur ca presedintia dumneavoastra va fi la fel de energica, de romaneasca si de europeana ca muzica lui George Enescu. Si nu o spun doar pentru ca ne aflam la Ateneu in aceasta seara.  O spun pentru ca stiu cat de rezistenta si de creativa este natiunea romana. Cred ca, sub bagheta dumneavoastra, orchestra va gasi sunetul potrivit si ca veti face tot ce va sta in putinta pentru a lucra ca o echipa pentru apararea intereselor Europei”, a spus Donald Tusk, in romana.

El si-a continuat discursul exprimandu-si convingerea ca Romania va actiona in spiritul proverbului: „Omul sfinteste locul” si ca are incredere inn capacitatea Romaniei de a respecta regulile Uniunii Europene. 

Donald Tusk a mai precizat ca intr-o lume a transformarilor rapide, in care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor si atasamentul fata de principii vor juca un rol esential, citand o poezie a lui Nichita Stanescu.

„Si as vrea sa fac un apel la toti romanii, sa apere, in Romania si in Europa, fundamentele civilizatiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevarului in viata publica, statul de drept si constitutia. Sa le apere cu aceeasi hotarare cu care Helmuth Duckadam a a

 » Sursa: bzi.ro