Ce răspuns a dat Dorel Vișan, întrebat cine este mai mare actor, el sau Florin Piersic

În cei 35 de ani de activitate la Teatrul Național ”Lucian Blaga”, din Cluj, Dorel Vișan a interpretat peste 40 de roluri importante, iar în a apărut în peste 60 de producții, sub bagheta unor regizori consacrați precum Mircea Daneliuc, Geo Saizescu, Stere Gulea, Sergiu Nicolaescu și Nicolae Mărgineanu.

”Cel mai mare rău nu e să mori, ci să te prindă binele nepregătit. Da, am reușit să păcălesc timpul. Din peregrinările mele prin Orientul Îndepărtat, am căpătat înțelepciunea acelor popoare.

Am ajuns la concluzia că bătrânețea e o urâțenie pe care ne-o facem noi singuri. Când mă rog, spun ”Doamne, îți mulțumesc că mi-ai dat tinerețe veșnică! Bucurie, înțelepciune, viață”.

Cuvintele sunt o armă, dar, cum spunea Eminescu, nu trebuie îndulcite, uneori. Toată viața am spus cuvintele altora, dar am învățat din ele. Am învățat cât de important este cuvântul dacă știi cum și cui s-l rostești. Da, au fost momente când m-am îndoit de multe ori de vocația mea”, a spus Dorel Vișan în cadrul emisiunii ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D.

Dorel Vișan mai spune că este conștient de faptul că multe dintre rolurile sale, secundare, l-au adus în prim-planul cinematografiei românești:

”Așa este! Le spun și studenților mei. Nu e important să faci rolul, ci să reconstitui un destin. Am și încercat să aplic teoria. Rolurile secundare m-au obsedat, fiindcă acolo ai foarte puțin material.

Și depinde de puterea de a descoperi omul din omul ale căror trup și suflet le iei asupra ta. Actorul trebuie să gândească precum personajul, așa cum creștinul trebuie să gândească precum Iisus! Nu poți să faci rolul unui răufăcător și să te gândești că pleci la biserică”.

Întrebat despre cine consideră că a fost mai desăvârșit în actorie, el sau Florin Piersic, cu care se mai întâlnește periodic la Cluj Napoca, Dorel Vișan a replicat:

”Un actor a fost întrebat cândva care este cel mai bun actor din lume. El a răspuns: ”Suntem puțini”. Și eu, și Florin suntem la fel de mari și la fel de mici. La fel de mari pentru ceea ce am făcut și la fel de mici în ceea ce am fi putut face și n-am putut. Cinematografia putea să ne folosească mai mult. Nici eu, nici el nu putem pleca din lumea asta rușinați”.