DOSAR BOMBA! Aeroportul Iasi poate disparea de pe harta! Autorizatia de construire a pistei noi este nelegala! Se cere demolarea pistei!

• Caz uluitor pe unul din cele mai importante proiecte din administratia ieseana • O autoritate locala incearca sa anuleze in instanta tocmai proiectul pistei noi de la Aeroportul International Iasi • Totul a plecat de la constructia caselor de la marginea pistei, in zona Aroneanu, pe care aerogara vrea sa le opreasca • Primaria comunei Aroneanu a actionat insa abia la sapte ani de la emiterea autorizatiei de constructie a pistei de la aeroport  

Situatie nemaiintalnita la varful administratiei iesene. Cel mai important proiect de infrastructura din intreg judetul a ajuns sa fie contestat in instanta, unde s-a cerut tocmai demolarea obiectivului. Constructia pistei noi, de 2.400 metri, inceputa acum sapte ani, a fost contestata la Tribunalul Iasi (dosar 4240/99/2019) de catre Primaria comunei Aroneanu. Autoritatea locala a cerut in instanta anularea actului administrativ ce a tinut de autorizatia de construire, act emis in 2012. Desi proiectul are deja ani in spate, primaria din Aroneanu a pornit acum razboiul din cauza locuintelor aflate la capatul pistei. Aerogara a cerut in mai multe randuri dreptul de servitute in zona, in timp ce primaria din Aroneanu a emis autorizatii de construire, iar la capatul pistei au aparut din ce in ce mai multe case impunatoare.

Primarul Benone Moruzi a dat zeci de avize in acest sens, iar activitatea aeroportului a fost pusa in pericol. Conducerea aerogarii a aratat ca este afectat culoarul de zbor al aeronavelor prin ridicarea acestor cladiri si ca se impune demolarea lor. Pentru ca R.A. Aeroportul Iasi a atacat aceste autorizatii de construire in instanta, Moruzi a plusat si a sustinut ca Aeroportul Iasi nu poate solicita includerea servitutilor aeronautice pentru culoarul pistei, din moment ce aceasta nu are toate avizele.

„Va comunicam ca documentatia pe care ati anexat-o se refera la o viitoare dezvoltare a Aeroportului Iasi, dar aceasta nu acopera lipsa avizului definitiv de la dezvoltarea pe care ati facut-o in anii 2018-2012, prin urmare, va rugam sa ne puneti la dispozitie servitutile aprobate si avizul definitiv al Autoritatii Aeronautice Civile Romane, astfel cum era solicitat prin avizul de principiu nr. 24455/830 din 17 august 2012, aviz definitiv fara de care nu puteati executa lucrarile de construire, astfel cum reiese din paragraful final al avizului de mai sus mentionat. In concluzie, va rugam sa procedati la intrarea in legalitate cu privire la construirea pistei noi fara avizul definitiv al Autoritatii Aeronautice Civile Romane”, se arata in adresa trimisa de Moruzi catre Aeroportul Iasi.

Cum intre cele doua parti nu s-a rezolvat nimic la mediere, totul a ajuns in instanta. Dubios este faptul ca, desi Moruzi este primar din 2008 la Aroneanu si a prins lucrarile incepute in 2014 la pista, demarate de PNL, acesta s-a trezit brusc dupa cinci ani sa arate ca proiectul nu are avizele necesare. Pentru ca se poate trezi pe cap cu localnicii care risca sa ramana fara case tocmai din cauza autorizatiilor eliberate aiurea de el, Moruzi a plusat si a aratat ca cererea aerogarii pentru servitutile aeronautice nu poate fi indeplinita.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !