Dr. Mihaela Bilic: Cateva kilograme in plus nu sunt un pacat

Dr. Mihaela Bilic, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice, face o analiza a obsesiei pe care o avem cei mai multi dintre noi vizavi de silueta si ne invata sa ne iubim asa cum suntem. Iar daca nu putem, macar sa ne acceptam asa cum suntem.

Imboldul de a scrie acest capitol mi-a venit citind o afirmatie stupefianta: 90% din femei sunt nemultumite de corpul lor  – sau macar de o anumita parte a lui, iar 80% din ele au tinut cel putin o data in viata o cura de slabire si nu din considerente de sanatate, ci pentru a scapa de kilograme asa-zis excedentare, scrie medicul pe mihaelabilic.ro. „Obsesia pentru diete a devenit un hobby mondial, este preocuparea preferata a industriei alimentare si farmaceutice. Iar 4 femei din 10 au facut din regimul de slabit un mod de viata – si toate acestea din cauza esecurilor, nu a reusitelor“, potrivit aceleiasi surse citate de adevarul.ro.

Sa fie noua moda de a imbunatati, infrumuseta si perfectiona propriu organism cea care ne face sa credem ca putem detine controlul asupra intregii noastre exigente, se intreaba medicul. „Este incontestabil ca ne dorim sa aratam mai bine, sa fim mai fericite, sa avem succes, iar imaginea fizica trebuie sa reflecte aceste aspiratii legate de profesie, familie si propria identitate. Daca ar putea alege, nimeni nu ar vrea sa fie gras. Ba mai rau: 7 femei din 10 sunt convinse ca viata lor s-ar imbunatati considerabil daca ar arata mai bine. Oare? Sa fie acul cantarului cel care ne judeca valoarea? Exista o garantie ca la 57kg atingem Nirvana? Nu e nimic anormal in a-ti dori sa fii in forma, sanatoasa, tonica, pozitiva, dar este aberant si periculos sa te autoconvingi ca toate problemele tale se vor evapora de la sine odata cu topirea kilogramelor.“

„Ghinionul nostru este ca aceasta incertitudine ne consuma toata viata pentru ca, inevitabil, va exista intotdeauna un “mai bine” la care visam si care ne va impiedica sa ne bucuram de “binele” deja existent.“ Pentru ca noi, de fapt, nu ne dorim doar cateva kilograme in minus, ci vrem o schimbare a intregii imagini, cel putin a celei pe care o avem bine definita prin propriile aprecieri. „Daca suntem minione ne dorim sa fim inalte, daca avem sanii mari ne dorim sa devina mici, talia subtire si soldurile ample le-am schimba imediat cu un basin ingust si umeri largi, constitutia moale si pufoasa o consideram un defect, in timp ce carnea tare si ferma o calitate. Problema nu este de fapt a greutatii in sine, ci a dorintei nestavilite de a vrea altceva decat avem.“ In loc sa ne vanam permanent slabiciunile si defectele ar fi mai logic sa profitam de calitatile si punctele noastre forte, recomanda specialistul. „Fiecare isi cunoaste micile  „imperfectiuni”, dar pe acestea e bine sa le tinem ascunse, nu sa le lasam sa ne domine existenta. Gasiti in voi lucrurile care va plac cel mai mult si puneti-le in valoare!

 » Sursa: sanatate.bzi.ro