O dronă de luptă americană a căzut în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii – video

O dronă americană MQ-9 Reaper s-a prăbușit în apropiere de Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” de lângă Câmpia Turzii joi, 14 iulie 2022.

Drona s-a prăbușit la 3 kilometri de baza militară, pe un câmp cultivat cu soia de pe raza comunei clujene Luna, și nu avea armament la bord.

Potrivit unor surse citate de media, militarii americani au pierdut controlul asupra dronei pe care o manevrau, la scurt timp după ora 14.00.

Din primele informații, incidentul nu a produs pagube.

Americanii au deschis o anchetă în acest caz.

Cel mai probabil, totul s-a întâmplat în timpul unui exercițiu militar.

Dronă MQ-9 Reaper, folosită pentru vânarea talibanilor

Drona MQ-9 Reaper este unul dintre cele mai performante aparate de zbor ale armatei SUA și a fost utilizată recent la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

Pilotată de la sol de doi operatori, acest model de dronă are o autonomie de 14 ore, o viteză maximă sub 500 de kilometri pe oră şi o rază de acţiune de 1.850 de kilometric.

Potrivit sursei citate, aparatul are două radare, unul fiind gândit și adaptat mediului acvatic, poate fi înarmat cu o gamă largă de rachete sau bombe ghidate laser. Poate căuta şi ataca ţinte la sol.

Americanii au folosit MQ-9 Reaper și ca să vâneze talibani în Afganistan.

La baza militară de lângă Câmpia Turzii se construise un hangar special pentru aceste drone, dar și pentru muniția aferentă.