Economisiți bani prin transmiterea lunară a indexului de consum energetic!

VA Press

Transmiterea lunară a indexului de consum poate reduce factura la energie electrică

Furnizorii de energie din România amenință cu majorări substanțiale ale facturilor pentru consumatorii care nu transmit lunar indexul de consum energetic. Discuțiile au avut loc la nivelul Guvernului cu specialiștii din domeniul energetic și au dus la concluzia că această măsură ar putea fi implementată începând cu 1 ianuarie.

Ce se întâmplă dacă nu transmiteți indexul?

Dacă nu transmiteți lunar indexul de consum, furnizorii ar putea calcula factura pe baza consumului din anul precedent, indiferent de consumul real din noul an. Aceasta ar putea duce la facturi duble sau chiar mai mari pentru mulți consumatori.

Cum vă puteți reduce factura la curent?

Transmiterea lunară a indexului de consum este cheia pentru a evita majorările bruște ale facturilor. Cei care transmit indexul vor plăti doar pentru cantitatea reală de energie electrică consumată, ceea ce poate însemna economii semnificative.

De exemplu, dacă ați trimis indexul și aveți o factură pentru 250 de kWh, veți plăti doar 200 de lei. În schimb, dacă furnizorii facturează pe baza consumului de anul trecut, aceeași factură ar putea ajunge la 500 de lei.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, a subliniat că nu se va factura consumul de anul trecut, ci se va face o încadrare la consumul de anul precedent. Acest lucru înseamnă că cei care au avut un consum mediu între 0 și 100 kWh anul trecut vor plăti 0,68 lei/kWh, indiferent de consumul din noul an.

Evitați facturarea pe baza istoricului de consum

Transmiterea lunară a indexului autocitit este cea mai simplă modalitate de a evita facturarea pe baza istoricului de consum, care poate să nu mai reflecte obiceiurile actuale de consum.

Indexul reprezintă un grup de cifre afișat de contorul dvs. și indică exact cantitatea de energie electrică consumată. Prin transmiterea acestui index lunar furnizorului în perioada dedicată autocitirii, veți plăti doar pentru cantitatea reală de energie consumată, economisind astfel bani și evitând surprizele neplăcute la factura de energie electrică.