El este milionarul român care stă la bloc și merge cu metroul. Sfaturile lui te vor ajuta!

Rar întalnim oameni de succes modești, dar și mai rar întalnim milionari care merg cu metroul și locuiesc la bloc. Florin Talpeş este un asemenea exemplu și ne mandrim cu el. A copilărit în Tara Moţilor, la Brad, acolo unde tatăl său lucra în mină. A învățat apoi multă matematică, la București. Acum este Chief Executive al grupului Bitdefender, cel mai mare producător de software din România, iar soluţiile de securitate informatică produse de compania sa se clasează pe primele locuri în testele de specialitate efectuate la nivelul mondial.

Grupul Bitdefender, condus de Florin Talpeş, are birouri în 11 ţări și peste 1.400 de angajați din lumea întreagă, fapt ce implică o imensă responsabilitate.

”În 1957-1958, România devenea una dintre primele ţări, 8 ţări, doar 8 ţări din lume care reuseau să proiecteze şi să construiască un calculator electronic. Era foarte diferit faţă de ce e acum, capacitatea lui era extrem de mică, dar România era în top, era chiar în vârful listei. Platforma asta pe vremea aceea se numea platforma electronică Pipera, când s-a înfiinţat la sfârşitul anilor ’60, acum peste 50 de ani, Sillicon Valley care este un fel de miraj al tehnologiei mondiale, e o regiune din California, nu prea, atunci se năştea, nu era cunoscută”, spune Florin.

“E adevărat că la noi dacă te uiţi la părinţi, părinţii văd la alţi părinţi şi-l lauda că e cuminte, ceea ce poate să fie o laudă complet greşită. Nouă nu ne trebuie copii cuminţi, copii educaţi înseamnă altceva. Un copil educat nu înseamnă un copil care stă la locul lui, e o cultură în care noi penalizam greşelile.

Atunci când cineva greşeşte tindem să-l penalizăm, să plătească pentru greşeală. O cultură în care tot timpul îi spui, prostule, de ce-ai făcut aşa, n-ai dat bine, trebuia să schimbi, tot timpul când îl penalizam în timp se crează o cultură în care eu încep să mă lovesc, eu încep să mă pedepsesc ca să evit pedeapsa celorlalţi.

Asta înseamnă că încep să zic eu, “ce tâmpit sunt, ce prost sunt”, şi încet încet încep să-mi sap încrederea în sine şi în timp se vede. Şi atunci când sunt într-o situaţie în care trebuie să  dau maximum, să mă focalizez pe mine “nu sunt sufficient de bun, s-ar putea s-o dau în bară”.

Ori la noi în Bitdefender conceptul e destul de simplu, am greşit, ceea ce mi se pare absolut normal: învaţa repede şi bine din greşeală pentru că întotdeauna ne uităm la ce urmează”, adaugă el.

Florin nu conduce niciun autoturism, întrucat i se pare o pierdere de timp. “E un timp interesant, e un timp care poate fi folosit. Prefer să lucrez ceva, să citesc ceva în timp ce maşina merge şi să nu uităm că deplasarea în Bucureşti poate să îţi ia ceva timp, între 15 şi 30 de minute este orice deplasare în Bucureşti. Cel mai mult folosesc taxiurile şi Bucureştiul are două aplicaţii interesante Startaxi şi Clevertaxi, folosesc din când în când Uber, folosesc din când în când metroul, fac cum zicem noi, carsharing, cu colegi de-ai mei”, declară Talpeș, un exemplu de urmat pentru mulți dintre noi.

 

 

loading...