Elemente de design interior pentru amenajarea casei

nivos wp

Amenajarea interioara a casei poate fi un proiect ambitios. Locul in care traiesti trebuie sa fie in acord cu nevoile si dorintele tale. Planificarea lui poate fi un proces complex – de la modul in care sa colorezi peretii, cum iluminezi camerele, pana la ce mobilier sa folosesti si cum sa-l integrezi armonios in camere.

Cum te ajuta designul de interior

Tocmai aici intervine designul de interior. Expertii in design interior, precum sunt membrii echipei Nivos, iti pun la dispozitie nu doar mobila personalizata premium, ci si cunostintele, experienta si creativitatea in crearea spatiului tau asa cum ti-l doresti.

In spatele creatiei si planificarii spatiului stau elemente de design consacrate din lumea arhitecturii pe care merita sa le stii si tu pentru a avea un limbaj comun cu specialistii. Cel mai important, merita sa stii despre ele pentru a descoperi ce iti place, dar mai ales, sa intelegi de ce iti place ce vezi.

Care sunt elementele principale de design interior

Cele 7 elemente de design interior sunt: spatiul, liniile, formele, lumina, textura, culoarea si modelele. 

  • Spatiul 

Este primul element de design interior si de la el se pleaca cu construirea planului de amenajare. Spatiul disponibil nu poate fi schimbat usor la nivel de structura, dar se poate construi pe baza lui. 

Spatiul se imparte in:

  • 2D care cuprinde podeau, lungimea si latimea camerei și 3D care cuprinde lungimea, latime si inaltimea camerei. Pentru 3D se pot face randari prin care sa vezi mai multe optiuni de cum o sa arate spatiul.
  • Spatiul pozitiv care are obiecte (decoratiuni, mobilier) si spatiul negativ care este gol – balansul dintre cele doua este esential. 

  • Liniile 

Liniile ghideaza vizual si delimiteaza zonele spatiului. Pot fi linii orizontale, verticale sau dinamice, fiecare tip de linie creand o atmosfera diferita. 

  • Linia orizontala o intalnim la incadratura patului, la masa sau scaun, la un perete impartit vizual in doua nuante. Arhitectii folosesc linia orizontala pentru a face camera sa para mai lunga. 
  • Linia verticala o intalnim la ferestre, biblioteca de sus pana jos. Este folosita pentru a crea senzatia de inaltime. 
  • Linia dinamica este linia de tip zigzag, spiralat sau forma curbata. O putem intalni la scari si creeaza dinamism in combinatie cu celelalte elemente din camera.

Liniile trebuie balasante corect, cu prea multe orizontale vei obtine un spatiu plictisitor, aplatizat, iar cu prea multe linii dinamice vei obtine un spatiu incarcat. 

  • Formele

Formele sunt toate obiectele 3D din casa. Pot fi naturale, in forma lor originala sau geometrice cu forme fixe si unghiuri ascutite. Formele te ajuta sa creezi contrast si sa ai unitate fara sa fie prea incarcat, obositor vizual sau redundant.

  • Lumina

Lumina este un element de design interior foarte important. Fie ca este naturala, fie ca este artificiala, ea creeaza atmosfera in functie de intensitate, culoare si contrast si puncteaza anumite spatii – le accentueaza sau le minimizeaza importanta in spatiu. Lumina calda iti da senzatia de caldura, este primitoare si te invita se te faci confortabil in camera respectiva, pe cand lumina rece confera senzatia de steril, de obiectiv, este rece si mai putin primitoare. 

  • Culoarea

Culorile alese pentru amenajarea de interior a casei influenteaza foarte mult si ele perceptia asupra locului. Arhitectii si designerii se folosesc de spectrul culorilor si de caracteristicile culorilor (nuanta, intensitate si luminozitate) pentru a crea efecte vizuale si a imprima o anumita stare, avand in vedere psihologia culorilor. Combinatia corecta poate avea efecte pozitive asupra odihnei, starii generale si chiar a somnului. 

  • Textura

Textura se refera la ce percepi atunci cand vezi sau atingi un obiect, iar in design ea completeaza aspectul camerei, dandu-i astfel personalitate. Un designer sau arhitect va observa imediat ce lipseste dintr-o camera pentru a o aduce la potentialul maxim.

  • Modelele

Presupun repetitia unei element care te directionează in spatiu. Ele confera dinamism si spun o poveste. Modelele pot fi de orice tip, cu forme geometrice, cu forme naturale sau create cu ajutorul altor obiecte din camera.

Cum ne influenteaza spatiul modul in care traim

Fiecare element isi are rolul sau in compozitia unui design de interior, iar combinarea lor corecta iti aduce un rezultat impresionant pentru starea ta de bine in legatura cu spatiul in care traiesti. Ne petrecem o buna parte din timp in interior/interioare, iar relatia nostra cu ele este una mult mai complexa decat ne dam seama. 

Amenajarea de interior ne poate influenteaza starile, gandurile, chiar anumite comportamente. De aceea este nevoie sa ne gandim spatiile in care traim astfel incat sa ne reflecte nevoile si sa ne induca o atmosfera calda si primitoare. In Nivos, gasesti partenerul de incredere pentru proiectul tau care sa transforme din casa in acasa. Cu peste 300 de concepte de design interior, Nivos colaboreaza cu arhitecti si designeri de interior pentru a-ti oferi un proiect de mobilare unic si personalizat nevoilor tale. Pe langa unicitatea pieselor de mobilier, echipa Nivos foloseste peste 500 de materiale care sa reflecte specificul proiectului si stilul de viata al clientilor. 

De la casa la acasa

Locul si spatiul in care iti petreci timpul spun multe despre tine, iar amenajarea casei care sa-ti exprime personalitatea devine o necesitate atunci cand iti transformi casa in acasa cu ajutorul designului de interior si a mobilei premium la comanda. 

Alege-ti un partener de incredere si de lunga durata, asa cum iti doresti sa fie si rezultatul proiectului tau pentru casa!