Mare problemă în învățâmântul românesc gimnazial: au voie sau nu elevii să-și vopsească părul

Se pare că învățământul românesc are toate problemele rezolvate și ca să nu pice în automulțumire, cu ajutorul media, a creat o situație care are nevoie de soluție cu promptitudine și celeritate…

Nu, nu e vorba de calitatea educației, de programă, de sincronizarea cu piața muncii, de pregătire, ci dacă trebuie sau nu sancționată interacțiunea elevilor unei școli generale cu vopseaua de păr.

Inspectoratul Școlar București face verificări după ce o asociație a elevilor a reclamat faptul că regulamentul intern al unei școli din Capitală prevede exmatricularea elevilor care au părul vopsit.

Situația a fost semnalată la școala 194 din București. Potrivit regulamentului școlii, elevii riscă exmatricularea dacă au părul vopsit.

Pentru consum de alcool sau de substanțe interzise, regulamentul prevede scăderea notei la purtare, reclamă Asociația Elevilor din București și Ilfov care a atras atenția asupra acestei situații.

Președintele asociației, Alexia Marinescu, a declarat că regulamentul de ordine interioară al școlii 194 contravine cu statutul elevilor, care prevede drepturi și obligații ale elevilor.

Potrivit acestui statut, exmatricularea nu poate fi prevăzută ca sancțiune în învățământul obligatoriu.

„Ce legătură are performanța unui elev cu părul vopsit?”, a întrebat Alexia Marinescu.

Ea a spus că asociația pe care o conduce va transmite o adresă școlii în care va cere explicații pentru această situație.

Referitor la acest subiect, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că așteaptă rezultatele controlului efectuat de Inspectoratul Școlar București pentru a lua măsuri.

„Nu poți introduce prevederi limitative limitând drepturi fundamentale. Așteptăm răspuns la minister, în urma controlului efectuat de inspectorat. Dacă se confirmă această informație, acea catalogare destul de absurd e mult prea puțin.

Am înțeles că acolo există o reglementare care prevede scăderea notei la purtare pentru consum de droguri sau deținere de arme, dar presupune exmatricularea pentru vopsit părul. Aceasta e informația de presă. Inspectoratul verifică dacă informația se confirmă. Dacă se confirmă, e foarte grav.

Învățământul e obligatoriu, dreptul la educație trebuie să fie asigurat și exmatricularea trebuie făcută în condiții care să nu iasă din cadrul legal”.