Emmanuel Macron: ”Europa trebuie sa dialogheze cu Rusia”

”Europa trebuie sa dialogheze cu Rusia”, care este necesar, la randul sau, ”sa faca eforturi”, indeamna Emmanuel Macron intr-un interviu acordat postului public elvetian RTS, relateaza AFP. ”Europa, in aceasta ordine multilaterala pe care o apar eu, are nevoie sa reconstruiasca o noua gramatica a increderii si de securitatii cu Rusia si nu trebuie sa treaca exclusiv pe la NATO”, a apreciat marti, in acest interviu, seful statului francez. ”A existat un gest militar, nu ne putem face ca nu s-a intamplat nimic”, a spus el, referindu-se la anexarea Crimeei. In opinia sa, ”fara un avans clar si tangibil in procesul de la Minsk” in vederea opririi confruntarilor armate in estul Ucrainei, ”nu poate avea loc o reformare a G8”, care a redevenit G7 – fara Rusia, dupa anexare.

Stejarul-simbol al prieteniei Trump-Macron s-a uscat

”Insa este necesar sa aiba loc o discutie strategica. De aceea, saptamana aceasta, voi purta din nou o lunga discutie, intensa, cu Vladimir Putin, ca presedinte al Frantei si totodata al G7”, a precizat Macron. Vladimir Putin nu a fost invitat, iar Rusia nu a fost mentionata de catre presedintii francez si american Donald Trump in cadrul ceremoniilor marcarii a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia. ”Avem dezacorduri, dar lucram impreuna”, a dat asigurari Macron, citand coooperarea in vederea unei solutii politice in Siria. ”Ne-am insela sa lasam Rusia sa se intoarca spre China”, a pledat el.

In opinia lui Macron, Rusia ”este o tara mare, care a trait drame impreuna cu noi” si nu trebuie ”sa uitam vreodata ceea ce au platit ei” in al Doilea Razboi Mondial. Presedintele francez a pledat totodata ca ”europenii sa se echipeze european” in privinta materialelor lor strategice – precum armamentul si telecomunicatiile -, din grija fata de ”suveranitatea europeana”. ”Daca Europa vrea sa existe, nu putem spune ca ne indoim de angajamentul Statelor Unite si sa nu achizitionam echipament european”, a lansat el.

”Trebuie sa le putem spune cetatenilor nostri ca stim sa producem lucrurile de care avem nevoie pentru a functiona autonom”, a spus el, citand ”telecomunicatiile, cablurile submarine, Apararea, informatia si modul de a se deplasa”. Intrebat care sunt favoritii sai in posturi de conducere UE, el a declarat ca doreste ca doi barbati si doua femei sa ocupe cele patru posturi-cheie – presedintia Parlamentului European (PE), Comisiei Europene (CE), Consiliului European si seful diplomatiei Uniunii.

El a dat asigurari totodata, in legatura cu o eventuala candidatura a Angelei merkel, ca, ”daca ea o va vrea, eu o voi sustine”. In privinta stejarului oferit lui Donald Trump anul trecu

 » Sursa: bzi.ro