Enterocolita, boala verii. Cum o tratam si ce alimente putem consuma

Enterocolita este considerata boala verii din cauza frecventei cu care apare in sezonul estival, mai ales la copii, dar si la adulti. Care sunt simptomele, tratamentul si alimentele permise in enterocolita

Enterocolita este o tulburare gastrointestinala infectioasa, ce are simptome destul de agresive, cum sunt crampele intestinale, voma si scaune moi. Insasi denumirea afectiunii implica inflamarea intestinului subtire (enteritis) si a colonului (colitis). Desi poate avea mai multe cauze, bacteriile sunt principalele vinovate de declansarea enterocolitei. 

Care sunt cauzele aparitiei enterocolitei

Enterocolita este cauzata adesea de bacterii cum sunt E. coli, Salmonella sau Shigella sau de adenovirusuri, enterovirusuri sau rotavirusuri.

Enterocolita se poate face din cauza consumului de alimente contaminate care nu au fost preparate termic sau nu au fost depozitate in conditii corespunzatoare. De asemnenea, foarte frecvent in timpul verii, prin ingerarea de apa contaminata, de exemplu, apa din piscina contaminata cu materii fecale eliminate de o persoana infectata.

Infectiile care produc enterocolita se transmit usor de la o persoana la alta, mai ales daca persoana infectata nu s-a spalat pe maini dupa ce a mers la baie si a eliminat scaune contaminate. Totodata, enterocolita poate fi dobandita si dupa contactul cu animalele purtatoare de bacterii daunatoare. 

Tratamentul enterocolitei

Tratamentul cu antibiotice in enterocolita nu este intotdeauna indicat, deoarece poate afecta flora intestinala.

In plus, tratamentul cu antibiotice in enterocolita nu va ajuta in cazul unor simptome precum diareea sau varsaturile, care nu vor disparea astfel. De aceea, este indicat ca acest tip de tratament sa fie administrat doar la recomandarea si sub supravegherea medicului gastroenterolog. 

Exista si situatii in care antibioticele sunt necesare; de regula, acestea sunt cele in care enterocolita are cauze bacteriene si prezinta riscul de localizare extraintestinala sau bacteriemie. Antibioticele mai sunt folosite si pentru tratarea sugarilor cu coproculturi pozitive sau a copiilor din colectivitati. 

Crampele intestinale pot fi eradicate cu medicamente antispastice. Acestea trebuie administrate doar la recomandarea si sub supravegherea medicului, la fel ca medicamentele pentru tratarea varsaturilor.  Se poate folosi comprese cu apa calda pentru calmarea crampelor intestinale. 

Tratament de hidratare in enterocolita

Pentru preventia deshidratarii si a pierderilor de electroliti, este foarte important ca persoanele care sufera de enterocolita sa consume lichide si, la nevoie, saruri de rehidratare. Se pot consuma apa, ceaiuri neindulcite si supe de legume care nu au o aciditate mare (morcov, telina, radacina de patrunjel). 

Alimente permise in enterocolita 

Regimul alimentar pentru enterocolita este destul de strict, cu atat mai mult cu cat simptomele de greata si diaree sunt persistente. Orezul, carnea fiarta, branza proaspata, supa de legume (nu cartoful care fermenteaza) si bananele sunt singurele alimente permise in primele 2-3 zile de la debutul simptomelor. 

In urmatoarele zile regimul poate fi diversificat progresiv, insa se vor evita alimentele care provoaca aciditate gastrica, asa cum sunt legumele sau fructele proaspete, cu exceptia bananelor. 

Timp de cateva zile dupa ameliorarea simptomelor vor fi evitate in continuare alimentele picante si cele grase,

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !