Este dovedit: O gandire negativa poate declansa cancerul

Toata lumea experimenteaza emotii negative din cand in cand, dar acestea au un efect mult mai puternic asupra sanatatii decat ai fi crezut. De fiecare data cand te gandesti la regrete, la resentimente sau rememorezi amintiri neplacute, corpul tau sufera la fel de mult ca mintea ta. Din aceasta cauza emotiile negative mentinute pe perioade mari pot declansa diferite boli in organism.

Dar exista totusi o solutie simpla: iertarea. Totusi, societatea, de obicei, vede iertarea drept un semn al slabiciunii, fapt care ingreuneaza procesul iertarii si mai mult.

Potrivit Centrului de Stiinta The Greater Good (n. r. Binele Suprem), „psihologii definesc, in general, iertarea drept o decizie constienta si deliberata de a renunta la resentimente sau razbunare fata de o persoana sau un grup care ti-a cauzat rau, indiferent daca ei merita asta sau nu”.

Este important de stiut ca iertarea reprezinta un adevarat proces, nu un eveniment instantaneu. De aceea exista o foarte mare diferenta intre iertarea decizionala si iertarea emotionala.

Unii specialisti au definit astfel distinctia dintre cele doua: „Iertarea decizionala este o intentie comportamentala de a rezista starii de neiertare si de a raspunde diferit fata de declansator. Iertarea emotionala este inlocuirea emotiilor negative care impiedica iertarea cu alte emotii pozitive. Iertarea emotionala implica schimbari psihologice si are consecinte benefice asupra organismului”.

De asemenea, un studiu publicat in Journal of Behavioral Medicine (n. r. Jurnalul Medicinei Behavioriste) a relevat ca o personalitate indreptata spre iertare era strans legata de o stare de sanatate, dar si psihologica, mult mai buna.

In alte studii, s-a constat ca oamenii predispusi la iertare aveau simpotomele fizice imbunatatite, consumau mai putine medicamente, dormeau mult mai bine si nu se simteau fara vlaga.

In plus, iertarea are si caracteristici de protejare a inimii. Un studiu publicat in American Journal of Cardiology (n. r. Jurnalul American de Cardiologie)  a relevat ca furia si alte emotii negative aveau efecte cardiotoxice, in timp ce iertarea avea efecte cardioprotective.

„Neiertarea” sau „ranchiuna” este clasificata in cartile medicale drept o boala, potrivit doctorului Steven Standiford, seful departamentului de chirurgie la Cancer Treatment Centers of America (n. r. Centrele Americane de Tratare a Cancerului), relateaza gandul.info.

Acesta sustine ca daca refuzi sa ierti persoanele care ti-au gresit, de fapt te imbolnavesti singur. Doctorul Mihael Barry, autor al cartii The Forgiveness Project (n. r. Proiectul procesului de a ierta), estimeaza ca 61% din pacientii care sufera de cancer au probleme cu iertarea.

„Tinandu-te de aceste emotii nega

 » Sursa: sanatate.bzi.ro