EBU explică de ce a fost eliminat juriul din România de la Eurovision

Într-un comunicat menit să demonstreze corectitudinea ireproșabilă a desfășurării concursului Euroviosion, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), prezintă public motivele pentru care a luat decizia de a elimina juriile naţionale din şase ţări, printre care şi România.

Cele şase jurii naţionale eliminate din Eurovision 2022 au fost România, Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, şi San Marino.

Conform datelor prezentate de EBU, la cea de-a doua semifinală, juriile din țările menționate și-au favorizat reciproc reprezentanții în concurs, oferindu-le poziții în primele 6-7 poziții ale clasamentului.

EBU spune că vigilența partenerului său, in fond o companie care știe aritmetică și adună rezultatele voturilor juriilor naționale, pe bani, a sesizat dorința celor șase țări de-a merge de mână în finala Eurovision și a luat măsuri pentru a stopa frauda.

Trebuie consemnat faptul că este pentru prima dată când la Eurovision ochii EBU n-au mai clipit sau nu s-au mai uitat în altă parte atunci când fostele țări sovietice acordau punctaj maxim Rusiei, la fel cum și cele din fosta Iugoslavie sau cele nordice se premiau între ele.

În condițiile în care o colaborare a juriilor celor șase țări poate fi suspectată, dar destul de dificil de dovedit, EBU a hotărât să le elimine din jurizarea concursului și le-a înlocuit cu ceea ce au numit ”un rezultat agregat substitut calculat automat”.

Numai că n-a făcut public acest lucru chiar în seara în care s-a desfășurat semifinala. Și nici înaintea finalei, unde, cu de la sine putere, a înlocuit voturile juriilor respective din finală cu același ”un rezultat agregat substitut calculat automat”, al cărui algoritm n-a catadicsit să-l explice, încă.

Ce mai este interesant este că dintre cele șase țări ”nasoale”, reprezentanții a patru dintre ele au apărut totuși în transmisiunea directă, citind senini… nu votul juriilor țărilor lor, ci ”rezultatul agregat substitut calculat automat”, ceea ce înseamnă că, probabil, doar România și Georgia nu au consimțit să participe total la mascarada pusă în scenă de EBU, beneficiind în consecință de o ”defecțiune tehnică”!

În concluzie, în comunicatul emis în această seară EBU nu elimină deloc părerea de rău pentru cei 200.000 de euro pe care România i-a cheltuit înscriindu-se într-un concurs din ce în ce mai politizat și partizan.

Comunicatul EBU
Concursul Eurovision din acest an a avut un succes enorm în a aduce sute de milioane de oameni din întreaga lume împreună în unitate şi sărbătoare.

După cum a anunţat sâmbătă, 14 mai, Partenerul de vot paneuropean independent al Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER) a detectat modele de vot neregulate în voturile juriului din şase ţări participante la a doua semifinală: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino.

Integritatea votării, atât de către juriile naţionale din fiecare ţară, cât şi de către telespectatorii care votează prin telefon sau SMS, este esenţială pentru succesul emisiunii. Este de datoria EBU faţă de toate părţile interesate, nu în ultimul rând faţă de toţi cei 40 de radiodifuzori de servicii publice participante, să se asigure că poate oferi un rezultat valid la sfârşitul fiecărui spectacol live. Prin urmare, orice încălcare a regulilor este luată foarte în serios.

În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat cinci dintre celelalte ţări în Top 5 (ţinând cont că nu se puteau vota singure); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre cele şase jurii i-a plasat pe patru dintre celelalte în Top 4 şi pe al cincilea în Top 7. Patru dintre cele şase au primit cel puţin 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.

Modelul în cauză a fost detectat ca neregulat de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Monitorul de Vot Independent, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 8 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală (care a inclus trei dintre cei cinci mari: Germania, Spania şi Regatul Unit). În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat pe ultimele şase poziţii dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă a modelului de vot al juriului de o asemenea amploare este fără precedent.

După cum se menţionează în Regulamentul Eurovision şi în instrucţiunile oficiale de vot ale Concursului, dacă voturile juriilor naţionale prezintă modele de vot neregulate (după cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare), Supraveghetorul executiv al Eurovision are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea notelor şi de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor ţări în a doua semifinală.

Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean şi Monitorul Independent de Votare, a decis să îşi exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele şase jurii în cauză din stabilirea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot.

De atunci, EBU a discutat despre modelele juriului cu radiodifuzorii relevanţi şi le-a oferit oportunitatea de a investiga în continuare votul juriului în ţările lor.

EBU îşi reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste şase ţări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală.

EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanţi la Eurovision Song Contest 2022.

EBU, membrii săi şi Grupul de referinţă vor continua să colaboreze îndeaproape pentru a proteja integritatea şi succesul unui eveniment care a fost o platformă unică pentru talentul creativ de peste 66 de ani şi aşteaptă cu nerăbdare să continue să distreze publicul din întreaga lume.

Ce este un „vot neregulat”

Un vot neregulat este detectat dacă sunt declanşate mai multe verificări de securitate:

a) Abatere de la normă – Reflectă rezultatul preferinţele generale ale celorlalţi juraţi profesionişti? Ţinând cont de faptul că toţi sunt profesionişti ai muzicii cărora li s-a cerut să voteze pe baza aceloraşi criterii stabilite în Regulamentul Concursului (de exemplu, un juriu naţional plasează în fruntea clasamentului său un cântec pe care majoritateaîl clasează mai jos.

b) Modele de vot – Există modele vizibile de vot în cadrul juraţilor?

c) Nereguli – Juriile au respectat Regulamentul Eurovision Song Contest?

d) Modele recurente – Alte ţări repetă modele de vot similare?

e) Există beneficiari – Dacă apar abateri, cine beneficiază de rezultat?

Dacă răspunsul la mai mult de două dintre aceste întrebări este Da, atunci modelul este considerat neregulat, iar voturile afectate de o astfel de neregulă sunt eliminate, cu condiţia ca neregula să fie confirmată de către Partenerul de Vot paneuropean (care beneficiază de 17 ani de experienţă în administrarea votul CES) şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare“