De ce n-a luat ”Trenulețul” 12 puncte… Votul juriului României la Eurovision, anulat de organizatori

Deși n-a fost decât în rare ocazii chiar un concurs muzical, Eurovisionul captează interesul telespectatorilor, provocând reacții de tot felul.

Ochii telespectatorilor români trecuți de o anumită vârstă au jinduit ceva zeci de ani să-și vadă reprezentații performând pe scena unui concurs a cărui strălucire îi atrăgea mai mult decât hălcile de carne de la măcelărie pe un câine vagabond…

În afara ciudățeniilor cu care ne-am obișnuit oarecum, vestimentare sau comportamentale, Eurovisionul din 2022 a mai produs o premieră. Este pentru prima dată când, în istoria recentă, juriile din România și Moldova nu și-au mai oferit reciproc punctajul maxim, ambele preferând de aeastă dată Ucraina.

S-ar putea crede că podul de flori de peste Prut n-a mai funcționat ca un liant cultural, dar după finala concursului, care ar fi fost câștigat de Ucraina,chiar dacă nu s-ar fi prezentat, EBU, organizatorul Eurovision, a ținut să facă niște precizări..

”În analiza efectuată în timpul procesului de votare a juriilor, după cea de-a doua repetiție a celei de-a doua semifinale a Eurovision 2022, în rezultatele votului a șase țări au fost identificate anumite tipare neobișnuite.

Pentru a respecta regulamentul concursului, EBU, în colaborare cu partenerul care gestionează procesul de votare, a calculat un rezultat care să înlocuiască voturile juriilor din țările respective la cea de-a doua semifinală și la finală, ținându-se cont de  rezultatele altor țări cu voturi similare.

Procesul de substituire a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare.

EBU ia extrem de în serios orice încercare de a manipula votul la Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu regulamentul concursului, indiferent de faptul că astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul. a votului”, a transmis EBU într-un comunicat.

Astfel au fost eliminate voturile juriilor naționale din următoarele țări: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino, dezvăluie escxtra.com, o publicație specializată în Eurovision.

Acest demers al EBU poate fi o explicație pentru faptul că ”Trenulețul” n-a primit 12 puncte din partea României și că nici rezultatele nu au mai fost prezentate în direct, în concurs, de un reprezentant al TVR.