Există „melancolia de iarnă“? Efectul scăderii luminii asupra psihicului

Venirea anotimpurilor reci aduce cu sine o problemă care este ignorată de mulţi: efectul scăderii luminii asupra psihicului nostru. Atât de populară a fost ideea de depresie cauzată de vremea urâtă, încât mulţi o consideră un mit urban sau o scuză pentru a sta în casă.

În realitate, depresia sezonieră, sau Tulburarea afectivă sezonieră  – SAD – Seasonal Affective Disorder –  reprezinta o depresie cronica care apare si se intensifica in lunile de toamna si iarna si se amelioreaza primavara si vara. Medicii psihiatri considera aceasta afectiune ca fiind o tulburare afectiva sezoniera distincta si conform statisticilor, afecteaza o mare parte din populatie si in special femeile.

Depresia sezonieră este cu atât mai des întâlnită cu cât trăim mai departe de zonele însorite din apropierea Ecuatorului. Dacă în Florida sau Italia, doar 1% pot experimenta depresia sezonieră, în Canada frecvenţa ajunge la 15 % iar în Marea Britanie la 20%. În zonele temperate ca România, frecvenţa este în jur de 1 persoană din 10, ceea ce este foarte mult.

Citeste continuarea aici

loading...
Sursa: Adevarul.ro