Fenomenul mierii aduse din China: Intra in tara cu 1 dolar/kg si se amesteca cu putin de-a noastra. Pe eticheta scrie 100% miere romaneasca

Desi Romania este printre cei mai mari producatori de miere din Europa, romanii au ajuns sa consume miere autohtona amestecata cu miere din afara Europei, in special din China si din America Latina, produsul fiind vandut drept miere romaneasca, ceea ce pune in pericol sanatatea consumatorilor, spune presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Apicultorii se plang ca, in magazine, mierea ajunge si la 8 lei kilogramul ceea ce le pune in pericol pretul pe care ei ar trebui sa il obtina pe kilogram.

”Sfatul nostru pentru consumatori este sa citeasca eticheta in primul rand sa vada de unde provine mierea, si in al doilea rand sa se uite la pret. Daca acesta este dubios de mic atunci clar ca ceva nu este in regula. Adica este o diferenta evidenta intre mierea care se vinde cu 8 lei borcanul si cea care se vinde cu 30 de lei”, ne-a declarat Constantin Dobrescu, vicepresedinte al Federatiei ROMAPIS.

Pe de alta parte, Ioan Fetea spune ca apicultorii i-au solicitat ministrului Agriculturii sa modifice legislatia, astfel incat sa se interzica amestecul de miere romaneasca.

”Se aduce miere din China, Argentina, Mexic cu 1 dolar pe kilogram, se amesteca cu putina miere romaneasca si se vinde pe piata ca fiind miere 100% romaneasca. Si scrie pe eticheta ‘miere UE si non UE . Acesti comercianti isi bat joc de consumator, romanul nu stie ce consuma. De fapt, mancam altceva, nu miere”, a mentionat reprezentantul apicultorilor.

Romania importa anual intre 1.500 si 2.000 tone de miere, ceea ce reprezinta in jur de 10% din productia nationala.

Atata timp cat este comestibila, mierea nu poate fi interzisa

Scandalul mierii falsificate a ajuns si la urechile ministrului agriculturii care spune ca in perioada urmatoare vor fi luate masuri in piata cum ar fi elaborarea unor borcane distincitive care sa fie recunoste de consumator, precum si achizitia unor laboratoare in care sa fie facut controlul la calitatea mierii.

”Propunerea de la Consiliul de ministri de la Bruxelles care a avut loc in luna decembrie a anului trecut, mai exact propunerea adusa chiar de Ungaria. Spre exemplu, la mierea produsa in UE sa fie folosite borcane de un anumit format ca ai nostri consumatori sa stie exact ce cumpara si mierea respectiva sa fie identificata. Am decis achizitionarea unor laboratoare in care sa fie facut controlul la calitatea mierii pentru ca nu vrem sa fie aruncata anatema pe producatorii nostri. In ceea ce priveste acel producator care are inca produse pe piata, daca pe eticheta

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !