Un oligarh rus,  fiu al unui fost spion KGB, membru pe viață în Camera Lorzilor a Parlamentului britanic

Numirea oligarhului rus Evgeni Lebedev, fiul unui spion KGB, ca membru în Camera Lorzilor a parlamentului Regatului Unit e un nou scandal care zguduie guvernul condus de Boris Johnson.

Numirea omului de afaceri rus în Camera Lorzilor urmează să fie examinată minuţios acum, după ce opoziţia laburistă a reuşit să obţină publicarea informaţiilor cu privire la aceasta, după un vot în Parlament.

Oligarhul deţine publicaţiile London Evening Standard şi The Independent. El a devenit membru pe viaţă al Camerei Lorzilor în iulie 2020, primind şi titlul de Baron Lebedev de Hampton.

În martie 2020, Comisia pentru numiri în Camera Lorzilor (HOLAC) i-a cerut lui Johnson să reevalueze nominalizarea lui Lebedev, după ce serviciile de informaţii britanice au spus că numirea acestuia ar putea crea un risc de securitate, scrie The Sunday Times.

Atunci, Johnson a discutat cu oligarhul rus şi a cerut asigurări din partea serviciilor de informaţii, iar acestea au fost suficiente pentru ca premierul să-şi menţină decizia, a mai scris publicaţia britanică.

Lebedev, care spune că acuzaţiile care i se aduc sunt ”insinuări lipsite de substanţă”, spune că este deschis publicării rapoartelor transmise de serviciile de informaţii către HOLAC.

”Deschiderea şi transparenţa sunt piloni ai sistemului nostru democratic, aşa că salut publicarea avizului de securitate furnizat HOLAC de către servicii”, a scris Lebedev pe Twitter.