• Home
  • Actualitate
  • Focar de gripă aviară la o fermă cu peste 75.000 de găini ouătoare din județul Olt

Focar de gripă aviară la o fermă cu peste 75.000 de găini ouătoare din județul Olt

Focar de gripă aviară la o fermă cu peste 75.000 de găini ouătoare din județul Olt

Un focar de gripă aviară H5N1 a fost confirmat într-o exploatație comercială de găini ouătoare din localitatea Piscani, județul Olt, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a informat că exploatația afectată avea un efectiv de 73.583 de capete. În urma acestui incident, au fost stabilite zone de protecție și supraveghere, iar măsuri de restricție au fost impuse pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport în zonele respective.

Păsările din aceste zone sunt monitorizate constant, iar în cazul păsărilor sălbatice, a fost solicitată asistența asociației de vânători pentru supravegherea zonei. Unitatea Operațională Locală din cadrul DSVSA Olt a luat măsuri imediate de izolare a focarului, iar Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt a adoptat măsuri pentru combaterea și stingerea focarului de gripă aviară.

Procedurile implică eliminarea păsărilor din focar, ecarisarea cadavrelor, resturilor de furaje și așternuturilor contaminate, urmate de dezinfecție. Zonele de protecție și supraveghere includ mai multe localități și fonduri cinegetice din jurul focarului.

În județul Olt sunt nouă exploatații comerciale de găini ouătoare, șase de păsări de carne și două de prepelițe, toate fiind notificate și verificate pentru respectarea măsurilor de biosecuritate. Toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naționale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor și al cetățenilor pentru aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre orice mortalități la păsări și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a preveni răspândirea bolii.