Fostul șef al NATO: momentul care ar putea declanșa războiul între Rusia și NATO: „Dacă va atinge țărmul, va fi o situație conform articolului 5”

Într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC, Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO din perioada 2009-2014, nu exclude posibilitatea unui război între NATO și Rusia.

”Aș vrea să pot răspunde cu un nu clar. Dar după amenințările rusești împotriva Lituaniei din cauza problemei tranzitului prin această țară, trebuie să avertizez și să afirm că, dacă Rusia va atinge țărmul Lituaniei, aceasta va fi o situație conform articolului 5 (tratatul NATO, privind apărarea colectivă) care prevede un răspunsul militar al NATO. Acesta înseamnă un conflict cu Rusia”, arată Anders Fogh Rasmussen.

Fostul șef al NATO, susţine că există riscul unui război pe termen lung între Rusia și Ucraina.

Rasmussen a subliniat că acesta este scopul urmărit de președintele rus, Vladimir Putin. ”În primul rând, cred că cel mai mare risc în acest moment este un conflict prelungit. Rușii sunt maeştri ai conflictelor prelungite.

Doar uitaţi-vă la Georgia – asta se întâmplă în Osetia de Sud din 2008, iar din 2014 – în Crimeea și în Donbas. Sunt de zeci de ani în Moldova – în Transnistria – deci sunt specialiști în asta” – a remarcat fostul şef al NATO.

Anders Fogh Rasmussen a explicat și de ce Vladimir Putin are nevoie de un război pe termen lung.

”Preocuparea mea este că un conflict pe termen lung servește obiectivelor lui Putin, pentru că el crede că, atât timp cât va exista un conflict mocnit sau înghețat în estul Ucrainei, va împiedica Ucraina să facă progrese reale, progrese către apropierea de Uniunea Europeană, de NATO şi, de asemenea, progrese în economie” – a declarat Rasmussen.

Astfel, Putin consideră că, dacă acest conflict din estul Ucrainei va continua, reconstrucţia ţării va fi mai dificilă.

”Aşa că eu cred că cel mai mare risc în acest moment este că scopul lui Putin este să prelungească acest conflict. El nu poate obţine o victorie completă. Dar, pe de altă parte, va încerca să întindă războiul la nesfârșit” – a concluzionat Rasmussen.

”Garanțiile internaționale ale securității postbelice a Ucrainei au fost discutate activ la mijlocul primăverii, apoi atenția acordată acestui subiect a scăzut oarecum. Acest lucru nu este surprinzător – liderii principalelor țări UE spun deschis că războiul nu se va încheia în următoarele luni, concentrându-se pe furnizarea de arme și alte asistențe Ucrainei.

Prin urmare, deocamdată totul depinde de situația de pe câmpurile de luptă. Cu toate acestea, negocierile cu țările străine privind garanțiile de securitate continuă“, a precizat fostul șef al NATO. După cum a remarcat Rasmussen, viitorul postbelic va veni mai devreme sau mai târziu, iar Ucraina va trebui să se protejeze de amenințarea unei noi invazii rusești.“