Fostul Papa, Benedict, obisnuia sa respecte o traditie veche si purta pantofi rosii. Actualul Papa, Francisc, a refuzat sa urmeze aceasta traditie. Pana acum nu se stia exact de ce, dar acum s-a aflat adevaratul motiv

Papa Francisc a efectuat o vizita oficiala in Romania, in perioada 31 mai- 2 iunie, cu ocazia careia a demonstrat ca este o persoana cumpatata si modesta. Suveranul Pontif, care si-a dedicat viata slavirii lui Dumnezeu, a refuzat intotdeauna sa poarte vesminte ce sunt in neconcordanta cu principiile sale. Papa Francinsc a devenit Suveran Pontif in urma cu sase ani si s-a remarcat inca de la inceput printr-un stil vestimentar foarte simplu. El a eliminat imediat multe dintre elementele viu colorate si ornamentele preferate ale predecesorului sau, Benedict al XVI-lea.

In randul clericilor, Papa este singurul care are dreptul sa poarte pantofi rosii. Acest obicei vine inca din perioada medievala, insa originea lui este, de fapt, de inspiratie romana. In Antichitate, imparatii romani purtau incaltari rosii, ca simbol al autoritatii. Pantofii din piele rosie sau de catifea rosie erau decorati cu o cruce aurie. Asta pana ce Papa Paul al VI-lea a eliminat orice fel de ornament.
Apoi, Papa Ioan Paul al II-lea a decis sa renunte la pantofii rosii si purta, de obicei, incaltaminte din piele maronie. Ultimul papa care a purtat traditionalii pantofi rosii a fost Benedict al XVI-lea. Acum, Papa Francisc prefera sa poarte pantofi negri, simpli.

Dar Papa Francisc nu este primul papa care alege sa renunte la semnele opulentei. In 1963, Papa Paul al VI-lea a surprins intreaga lume la finalul celei de a doua sesiuni a Conciliului Vaticanului, cand a coborat treptele tronului papal din Bazilica Sf Petru si a lasat pe altar coroana papala. Astfel, el a renuntat la unul dintre cele mai importante simboluri ale puterii pontificale.

De asemenea, Papa Ioan Paul I a inlocuit ceremonia de incoronare cu una mai simpla. Papa Paul al II-lea a continuat pontificatul in aceeasi directie, iar la alegerea sa a declarat: „Nu este momentul sa ne intoarcem la o ceremonie si un obiect considerat, pe nedrept, un simbol al puterii temporale ale Papilor”.

Traieste cu un singur plaman de mai bine de jumatate din viata. Ce nu stiai despre Papa Francisc
De mai bine de 50 de ani, Sfantul Parinte traieste cu un singur plaman, celalalt i-a

 » Sursa: culinar.bzi.ro

loading...