Fotografia uluitoare care arata fata dezastrului din Groenlanda, dupa topirea ghetii

Climatologul danez Steffen M. Olsen a fotografiat, in urma cu cinci zile, o misiune de rutina din Golful Inglefield, din nord-vestul Groenlandei, iar in imaginea devenita virala poate fi observat nivelul la care a ajuns topirea ghetii.

Olsen trebuia sa recupereze dispozitivele de masurare care fusesera montate in gheata, in misiunea Blue Action, insa cand a pornit cu sania trasa de caini a gasit stratul de gheata acoperit de apa.

Fotografia facuta a fost publicata pe Twitter de cercetatorul Rasmus Tonboe, colegul lui, si a devenit populara, avertizand asupra vitezei de topire a ghetii din zona arctica.

Pe 12 iunie 2019, potrivit National Snow & Ice Data Center, gheata de pe aproximativ 712.000 km din suprafata Groenlandei s-a topit, cu 470.000 de km patrati mai mult fata de aceeasi data a anului trecut si cu 600.000 km patrati fata de media dintre anii 1981 si 2010.

Vezi si: Catastrofa in Groenlanda: 2 miliarde de tone de gheata s-au topit intr-o saptamana

Peste 40% din Groenlanda s-a topit doar in acea zi, iar pierderea totala de gheata este de peste 2 miliarde de tone.

Este posibil ca anul acesta sa fie doborat un record in Groenlanda. Comunitatile de aici se bazeaza pe gheata pentru transport si vanatoare.

In 2012, a fost inregistrat cel mai crescut nivel de topire a ghetii in Groenlanda, cand timp de cateva zile, 97% din intregul invelis de gheata prezenta suprafata topita.

Miercurea trecuta, temperaturile din Groenlanda au crescut cu 40 de grade peste normal.

„Aceasta apa proaspata care se varsa in Atlanticul de Nord perturba modelul de circulatie din ocean si nu intelegem pe deplin consecintele, dar poate provoca furtuni puternice in nord-vestul Europei”, a declarat pentru Euronews profesorul Jason Box de la Geological Survey of Denmark and Greenland.

Recent, in numeroase regiuni din lume au avut loc evenimente meteorologice extreme legate de schimbarile climatice – valuri de caldura in India, inundatii in China si furtuni violente in Europa.

Institutul meteorologic din Danemarca a anuntat luna trecuta ca sezonul de topire a ghetii a inceput cu aproximativ o luna mai devreme decat era asteptat, pentru a doua oara in ultimele patru decenii.

„Mai intai, trebuie sa incetam sa emitem carbon in mod exagerat, apoi trebuie sa il eliminam din atmosfera si sa il depozitam cumva in oceane, pentr

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !