Un octogenar francez cere României 115 milioane de euro pentru un titlu de stat emis în 1929

Un octogenar din d’Aulnay-sous-Bois, un oraș situat în metropola pariziană, a plătit în 2018 suma de 300.000 de euro pentru o hârtie îngălbenită, scrie Le Parisien.

O nebunie? Nu și pentru fostul consilier juridic pentru că documentul respectiv este un titlu la purtător emis de România în 1929.

La momentul emisiei acesta valora ”500 de franci de aur”, iar pe document apărea și o dobândă, ceea ce l-a făcut pe Henri B., proprietarul actual al obligațiunii, să solicite statului român suma de 115,88 milioane de euro.

Titlul a fost emis de statul român în 1929 pentru finanțarea datoriei sale publice de la acel moment și nu este nominal, suma putând fi pretinsă de oricine deține documentul.

De asemenea, Henri B. afirmă că, deși alte documente similare au dată de expirare, acesta nu are și că documentul ar fi fost expertizat de o instituție financiară din România, fără a fi date alte detalii.

Așa că, susține francezul, cererea răscumpărării obligațiunii de către statul român, ajunsă acum la valoarea de 115,8 milioane de euro, este cât se poate de îndreptățită.

Conform jurnaliștilor francezi, începțnd din 2020, posesorul titlului și avocatul acestuia au contactat mai multe autorități române, dar fără succes.

În 2020, Banca Națională a României i-a răspuns că nu ea a emis bonul, ci ”statul român, prin Ministerul Finanțelor”.

El s-a adresat și Ambasadei României în Franța. ”Ambasada României nici nu ne spune că refuză să plătească. Ea rămâne tăcută”, spune Henri B.

Ulterior, francezul s-a adresat Ministerelor Economiei și Finanțelor.

Urmează să se solicite intervenția Curții de Justiție a Uniunii Europene, potrivit avocatului francezului.

Ministerului Finanțelor nu a oferit, până acum, un răspuns oficial.