Doi frați, unul general rus, celălalt colonel ucrainean, în luptă unul împotriva celuilalt. ”Câtă durere a adus pământului ăsta…”

Unul e general în armata rusă, celălalt colonel în cea ucraineană, războiul i-a pus pe cei doi frați în tabere diferite, unul împotriva celuilalt, chiar dacă deocamdată nu în mod direct…

Generalul-locotenent rus Mihail Zusko (în imagine) s-a născut în satul Vetla din Volinia. A plecat în 1989 în Federația Rusă pentru a studia acolo și a rămas acolo. Acum luptă contra fratelui și rudelor sale care se află în tabără cealaltă, scrie presa ucraineană.

”O vreme chiar am fost mândri de el, portretul lui a atârnat în școală ca exemplu pentru copii”, a declarat primarul satului, Lyubov Pavlik reporterilor de la Canalul 12, citați de săptămânalul ucrainean Fakty.

În Vetly, care se întinde pe câțiva kilometri de-a lungul graniței ucrainene-belaruse, oamenii îl blestemă pe Mihail, după ce a participat în 2014 la acțiuni militare împotriva Ucrainei și acum luptă din nou de partea Rusiei.

”Nu știu cum să-l numesc. Nu este uman. Câte vieți omenești a luat, câtă durere a adus pământului nostru. Cele două surori și fratele lui încă locuiesc în acest sat. Un alt frate, Nikolai Zusko, luptă și el acum – este colonel al Forțelor Armate ale Ucrainei”, spune primarul.

Mihail Zusko e listat și pe site-ul oficial al Direcției Principale de Informații din Ucraina, în secțiunea ”Trădători”.  Este menționat faptul că a participat la primul război cecen, iar pentru participarea la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei a primit o promovare: din comandantul Corpului 1 Armată (Donețk), a devenit comandantul adjunct al Armatei 49 (Stavropol) din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate RF.