Rusia nu va cere trecerea imediată la plata în ruble pentru gazul rusesc: ”Este un proces îndelungat”

Rusia nu implementa imediat plata în ruble pentru exporturile sale de gaze naturale în vestul Europei, a anunțat Kremlinul, care promite o schimbare treptată a sistemului de plată, informează Reuters.

În schimb, Rusia ia în calcul să mărească lista exporturilor sale care vor fi plătite în ruble, în contextul sancțiunilor financiare impuse de Occident după invadarea Ucrainei.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a emis săptămâna trecută un ordin ca gazul rusesc, care reprezintă 40% din necesarul european, să fie plătit în ruble în loc de dolari sau euro.

Deputatul rus Vyacheslav Volodin a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană va trebui să plătească în ruble dacă vrea gaz rusesc și că exporturile Moscovei de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și cherestea ar trebui plătite la fel.

Guvernul rus, Banca Centrală și gigantul Gazprom urmează să prezinte până joi, 31 martie, propuneri pentru schimbarea modalității de plată pentru gazul rusesc.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă plățile ar trebui să fie efectuate în ruble începând de joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns:

”În niciun caz, nu. Aşa cum am discutat înainte, plăţile şi livrarea sunt un proces ce consumă timp (…). Asta nu înseamnă că o livrare programată pentru mâine ar trebui plătită (în ruble – N.R.). Din punct de vedere tehnologic, acesta este un proces îndelungat”, a precizat Peskov.

Ordinul lui Vladimir Putin de a obliga țările ”neprietenoase” să plătească în ruble pentru gazul rusesc a impulsionat moneda rusă după ce aceasta a scăzut la minime istorice când Occidentul a impus Moscovei sancțiuni drastice din cauza invadării Ucrainei. Prețurile europene ale gazului au crescut și ele în acest context.

Pretenția Rusiei pentru plata în ruble a fost respinsă de țările europene, care plătesc gazul rusesc mai ales în euro. Acestea afirmă că Rusia nu are dreptul de a modifice contractele. Și G7, grupul celor mai industrializate șapte națiuni, a respins cererea Moscovei.

Comentând planul de impunere a plății în ruble rusești, Anatoli Aksakov, șeful comitetului financiar din camera inferioară a Parlamentului rus, a declarat săptămâna aceasta: ”Cred că nu trebuie să schimbăm legea, totul este stipulat acolo”.

”Moneda străină va fi schimbată la un curs din piață, care va fi stabilit la Bursa din Moscova. Ei (occidentalii – N.R.) pot cumpăra ruble de oriunde”, a spus Aksakov.