General polonez: ”Kaliningradul ne aparține, este sub ocupație din 1945”. Reacția Rusiei

Generalul Waldemar Skrzypczak, fost comandant al forțelor terestre poloneze (2006-2009) și fost adjunct al Ministerului Apărării, a declarat că regiunea Kaliningrad este ”sub ocupație rusă” și că ”ar trebui să ne revendicăm teritoriul”, informează versiunea online a săptămânalului de știri și politică Do Rzeczy.

Skrzypczak a afirmat că regiunea Kaliningrad este ”sub ocupație rusă din 1945” și că teritoriul nu a fost niciodată rusesc, ci a aparținut, istoric, Prusiei și Poloniei.

”Poate că merită să revendicăm acest district Kaliningrad, care, după părerea mea, face parte din Polonia. Avem dreptul să ridicăm pretenții asupra teritoriului ocupat de Rusia”, a spus Skrzypczak.

Situată la Marea Baltică, regiunea Kaliningrad este un teritoriu separat de Rusia fiind înconjurată de Polonia și de Lituania, două state membre NATO.

Până în 1945, Kaliningrad se numea Königsberg și era fosta capitală a Prusiei de Est. După victoria în fata Germaniei hitleriste, în cel de Al Doilea Război Mondial, URSS a anexat orașul.

În 1945 și 1947, sovieticii au implementat o politică de rusificare. Inițial, s-a preconizat transferul acestui teritoriu Lituaniei, la acel moment o republică unională în URSS, dar în 1946 s-a decis crearea unei regiuni în componența Federației Ruse.

Orașul a fost numit Kaliningrad în onoarea lui Mihail Ivanovici Kalinin, unul dintre locotenenții lui Stalin.

Rusia a răspuns declarațiilor generalului polonez, scrie Ukrainska Pravda. Peședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, a transmis că ”Skrzypczak a ratat toate lecțiile istoriei”.

În urmă cu patru zile, la postul de stat Russia 1, referindu-se inclusiv la pretențiile asupra Kaliningradului, Serghei Miheiev, un politolog pro-Kremlin, a vorbit de un atac nuclear asupra Poloniei.