Scenariul pentru care se pregătește deja Germania: apă caldă și căldură raționalizată

Germania ia în calcul un scenariu sumbru în cazul în care Rusia reduce livrările de gaze. Printre măsurile puse deja pe hârtie s-ar număra și raționalizarea apei calde pentru populație.

Senatorul pentru mediu din Hamburg a făcut publică intenția ca în zonă să fie raționalizată apa caldă pentru gospodăriile private şi să fie limitată temperatura maximă de încălzire în cazul unei penurii acute de gaz, în condițiile în care Germania se pregăteşte pentru posibile întreruperi ale importurilor de gaz rusesc.

Guvernul face apel la cetăţeni şi la companii să reducă consumul de energie şi să ajute ţara să-şi umple capacitatea de stocare a gazelor până la iarnă, dar oraşele iau în considerare şi măsuri în cazul în care gazul se va termina, scrie presa germană.

„În cazul unei penurii acute de gaz, apa caldă ar putea fi pusă la dispoziţie doar în anumite momente ale zilei, în caz de urgenţă”, a declarat senatorul pentru mediu din Hamburg, Jens Kerstan, citat de cotidianul Welt am Sonntag.

Potrivit planului federal de urgenţă, în a treia etapă, gospodăriile şi instituţiile critice, cum ar fi spitalele, vor avea prioritate faţă de industrie, dar acest lucru ar putea să nu fie posibil peste tot în Hamburg din motive tehnice.

„Nu va fi posibil peste tot să se facă diferenţa între clienţii comerciali şi cei privaţi în cazul unei penurii de gaz”, a adăugat Kerstan, potrivit sursei citate.