Care este explicaţia faptului că Germania se confruntă cu un nou val de COVID-19

Germania se confruntă cu un nou val de COVID-19, a anunţat  ministrul german al Sănătăţii Karl Lauterbach, care a îndemnat persoanele vulnerabile să-şi facă şi a patra doză de vaccin, relatează AFP.

După ce numărul cazurilor de COVID-19 scăzuse în mai şi Germania a renunţat în primăvară la majoritatea măsurilor de distanţare socială, cifrele noilor contaminări cresc în prezent rapid.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 92.344 de noi cazuri de COVID-19, după ce marţi autorităţile sanitare germane anunţaseră că rata de incidenţă a crescut mai mult decât dublu în într-o săptămână, de la 199,9 la 447,3 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, miercuri acest indicator urcând la 472,4.

Numărul persoanelor spitalizate la ATI creşte de asemenea, chiar dacă încă este mult sub cel de la începutul anului.

”Valul anunţat pentru vară a devenit din păcate realitate. Aceasta înseamnă mai puţină relaxare în următoarele săptămâni”, a declarat oficialul german pentru cotidianul Rheinische Post.

Un motiv al noii înmulţiri a cazurilor de COVID-19 ar putea fi răspândirea subvariantei BA.5 a variantei Omicron a coronavirusului.

”Pentru că varianta actuală a virusului se transmite mai uşor şi aproape toate măsurile de precauţie au încetat, sosirea verii are puţin efect anul acesta” asupra diminuării circulaţiei COVID-19, a explicat ministrul german al Sănătăţii.

El le-a recomandat persoanelor vârstnice şi celor cu comorbidităţi să facă doza a patra de vaccin anti-COVID-19 cât mai repede.

”Aceasta nu protejează complet împotriva unei infecţii, dar permite evitarea formelor grave de boală”, a amintit ministrul Karl Lauterbach, care a recomandat de asemenea purtarea măştii în spaţiile închise. În prezent masca mai este obligatorie în Germania doar în mijloacele de transport public.