Gianni Infantino, reales la al 69-lea Congres: „FIFA a încetat sa mai fie toxica”

Gianni Infantino a fost reales pentru al doilea mandat ca presedinte al FIFA, care va expira în 2023. Elvetianul a fost singurul candidat aflat în cursa pentru sefia forului mondial, la al 69-lea Congres al FIFA. Infantino l-a înlocuit în 2016 pe elvetianul Sepp Blatter si se lauda cu modul în care a schimbat forul de la Zurich în cei trei ani si patru luni de mandat.

„FIFA a încetat sa mai fie toxica, aproape penala, devenind ceea ce trebuie sa fie, o organizatie care se preocupa de fotbalul”, a spus Infantino în deschiderea Congresului de la Paris.
Actualul presedinte considera ca forul fotbalistic mondial a întors pagina dupa imensul scandal „FIFAgate„, izbucnit în vara anului 2015, care a scos la lumina presupuse cazuri de coruptie si s-a soldat cu plecarea fostului presedinte, Sepp Blatter, si a celui considerat urmasul acestuia, Michel Platini, conducatorul de atunci al UEFA.

„Acesti ultimi trei ani nu au fost perfecti. Am facut greseli, cu siguranta, am încercat sa îmbunatatim lucrurile pentru ca ele sa fie mai bune. Însa astazi, în aceasta zi de alegeri, nimeni nu mai vorbeste de criza, de reconstructia FIFA de la zero. Nimeni nu mai vorbeste de scandaluri, de coruptie. Vorbim doar de fotbal. Cred ca se poate spune cel putin ca am inversat situatia”, a adaugat Infantino în fata reprezentantilor celor 211 federatii nationale.

Veniturile FIFA au crescut în ultimii ani

Presedintele FIFA sustine ca organizatia pe care o conduce are acum o situatie financiara „mai solida” si a subliniat cresterea veniturilor si a rezervelor de la sosirea sa în post, în februarie 2016.

Veniturile Federatiei Internationale au sporit, în ciclul 2015-2018, de la 4,6 miliarde de dolari la 6,4 miliarde de dolari, „într-o perioada în care nimeni nu dorea sa se asocieze cu FIFA”, a spus Infantino, adaugând: „Nu trebuie sa ne fie rusine ca trebuie sa dezvoltam retetele, aceasta este misiunea noastra”. Presedintele FIFA a vorbit în engleza, franceza, spaniola si germana si a afirmat ca aceasta zi este una „de sarbatoare”, care marcheaza faptul ca turneul final al Cupei Mondiale va trece, din 2026, de la 32 la 48 de selectionate, pentru ca „16 echipe în plus este mesajul cel mai puternic care se poate lansa în favoarea dezvoltarii fotbalului”.

Infantino a luat apararea implementarii sistemului de arbitraj video (VAR) cu ocazia Cupei Mondiale din 2018, câstigata de Franta: „Sistemul VAR nu schimba jocul. Îi ajuta pe arbitri, care fac o munca incredibil de grea. A fost un succes la Mondial. Imaginati-va cum ar fi fost fara VAR. Cu siguranta unul diferit, însa unul cu mai multa nedreptate. Nu este perfect, dar se apropie mult de perfectiune”.
Elvetianul crede ca editia 2018 a Cupei Mondiale a fost cea mai buna din istorie, într-o tara „descrisa drept violenta, rasista, dar care a fost

 » Sursa: bzi.ro

loading...