Starea de sănătate a lui Mihail Gorbaciov s-a degradat. Ultimul lider al URSS este spitalizat şi face dializă

Primul şi ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, se confruntă cu grave probleme de sănătate, anunţă pe canalul său de Telegram agenţia Unian.

Potrivit sursei citate, Gorbaciov, în vârstă de 91 de ani, a fost diagnosticat cu diabet şi probleme cu rinichii şi este supus dializei.

Anterior, economistul Ruslan Grinberg, care l-a vizitat pe Gorbaciov în spital, a declarat că starea lui Gorbaciov se înrăutăţeşte, potrivit Lenta.ru.

Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Fiind conducătorul partidului şi conducătorul de facto al ţării, Gorbaciov a încercat să reformeze partidul comunist şi economia aflată în recesiune prin introducerea glasnostului („transparenţei”), perestroicăi („reconstrucţiei”) şi uskorenie („accelerării” dezvoltării economice), politici lansate oficial la cel de-al XXVII-lea Congres al Partidului Comunist din februarie 1986.

Încercările sale de reformă au dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi la prăbuşirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

În 1996, Gorbaciov a participat la alegerile prezidenţiale din Rusia, dar a obţinut numai 1% din voturile exprimate, probabil datorită animozităţilor legate de disoluţia Uniunii Sovietice. În timpul turneului electoral, el a primit un pumn în faţă de la un necunoscut.

Cea mai importantă moştenire a lui ”Gorbi”, aşa cum este el cunoscut în Occident, este faptul că a pus capăt cursei înarmării dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite şi, prin urmare, Războiului Rece.