18.8 C
București
duminică, 13 iunie 2021

Gutuia face minuni în organism: scade colesterolul, tensiunea, previne cancerul și ne stimulează imunitatea

Gutuia este oarecum înrudită cu mărul și para, pe numele său științific Cydonia oblonga, iar rădăcinile ei ar fi din zona euroasiatică, incluzând Uzbekistan, Armenia, Turcia, Ungaria, Macedonia etc.

Într-adevăr, gutuia se consumă mai greu, fiind ușor înecăcioasă, de aceea este mai bine să o consumi rasă, alături de măr. Se poate amesteca și în plăcintă, alături de măr, rezultatul fiind de-a dreptul delicios.

Coaptă exact la timp, sub razele soarelui, cât să ne întărească imunitatea, are o capacitate incredibilă de a preveni cancerul, de a ajuta la eliminarea kilogramelor nedorite, de a îmbunătăți sistemul digestiv, de a reduce colesterolul și de a stimula sistemul imunitar. În plus, previne bolile gastrointestinale, calmează inflamația, ne face pielea mai frumoasă, ne scade tensiunea arterială, previne reacțiile alergice și stimulează circulația în sistemul cardiovascular.

100 g gutuie conțin, potrivit USDA: 84 g apă, 57 calorii, 0.4 g proteine, 0.1 g grăsime, 15.3 g carbohidrați, 1.9 g fibre, 11 mg calciu, 0.7 mg fier, 8 mg magneziu, 17 mg fosfor, 197 mg potasiu, 4 mg sodiu, 0.04 mg zinc. Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame.

Nu se recomandată consumul semințelor de gutuie, în special mestecarea lor, întrucât conțin cianide, substanțe chimice toxice, care se regăsesc, de exemplu, și în semințele merelor.

O gutuie medie pe zi, rasă, fără sâmburi, dar cu coajă, vă va reda strălucirea părului și o bună circulație sanguină. Fiind intensificat fluxul de sânge, va stimula foliculii de păr.

Cantitatea notabilă de potasiu a gutuii reglează tensiunea arterială. Potasiul este unul dintre mineralele esențiale, întrucât facilitează transferul de fluide efectiv în celule și normalizează tensiunea, relaxând vasele de sânge, reducând presiunea asupra sistemului cardiovascular. În acest fel, scad riscurile bolilor de tipul ateroscleroză, implicit riscul de a dezvolta boli de inimă, atac vascular cerebral sau infarct.

Gutuile au și efect antidepresiv. Fie că le consumi ca atare, sub formă de gem sau 1-2 fructe coapte lăsate pe noptieră, starea de spirit poate fi îmbunătățită cu ajutorul lor. Substantele eterice din gutuie au adevărate proprietati linistitoare.

 

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate