15.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021

Guvernul german dorește închiderea frontierei cu Franţa din cauza noilor variante COVID-19

Guvernul german a anunţat că vrea să-şi închidă frontierele în lupta împotriva noilor variante ale COVID-19 cu Franţa, unde situaţia sanitară se degradează în Moselle, o măsură căreia secretarul de Stat însărcinat cu Afacerile Europene Clément Beaune i se opune, în situația în care Berlinul filtrează deja intrările din Austia şi Cehia, scrie AFP.

Parisul ”doreşte ca Germania să nu-şi închidă complet frontiera” cu Franţa şi îndeamnă, la un post de radio, ”o concertare” în vederea evitării acestui scenariu.

Decizia Germaniei în privința închiderii frontierei cu Franța

”Dacă Germania îşi restrânge şi mai mult circulaţia” în Franţa, ”aş dori să

definim împreună excepţii cât mai larg posibile. Avem două preocupări majore: transportul rutier şi muncitorii frontalieri. Pentru aceste persoane, este o chestiune de capacitatea de a munci şi a-şi câştiga traiul”, menționează Clément Beaune.

”Vom face totul pentru a discuta să nu existe nicio decizie care să nu fie coordonată, pentru ca să nu existe surprize neplăcute”, a precizat el, anunţând că urma să discute luni cu miniştrii-preşedinţi ai celor trei landuri germane care se învecinează cu Franţa.

Întrebat despre îngrijorările Parisului, Guvernul german a transmis luni că ”va continua să observe cu precizie situaţia (sanitară), pentru a evalua în mod continuu măsurile în lupta împotriva pandemiei” covid-19.

”Controale consolidate vizând ţările de la frontieră nu sunt normalitatea şi sunt impuse doar pe o perioadă determinată, în funcţie de condiţiile legate de ameninţarea variantelor” virusului SARS Cov-2, a afirmat un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, care evocă măsuri ”de ultim recurs”.

Controalele de la frontiere cu Moselle vor continua

Controalele la frontiera cu Moselle nu sunt excluse, însă se va face totul pentru a se evita perturbarea muncitorilor transfrontalieri, a dat asigurări Tobias Hans, conducătorul conservator al micului land Saarland, situat în sud-vestul Germaniei şi care se învecinează cu Franţa.

Ei ar putea circula în baza prezentării unui test negativ, a subliniat el.

Având în vedere decizia germană de a-şi închide o parte a frontierelor cu Cehia şi Tirolul austriac, ”nu cred că a existat o dezbatere cu Comisia Euroepană (CE)”, a explicat Clément Beaune.

”Comisia a amintit, pentru că o vreme ne-am coordonat măsurile europene, să definim reguli comune, un cadru, că acest lucru nu este conform cadrului european.

A avut loc o discuţie ieri între comisarul european de resort şi ministrul german, pentrtu a se explica”, a mai adăugat el.

Controalele impuse de Germania duminică au condus luni la formarea unor cozi de aşteptare la frontiera cu Cehia, scrie presa germană.

Ministerul german de Interne a anunţat că s-au eefctuat 10.000 de controale până luni dimineaţa, dintre care jumătate s-au soldat cu respingeri.

O listă de profesionişti autorizaţi să treacă frontiera a fost stabilită, subliniază ministerul german, care dă asigurări că lucrează la ”soluţii pe măsură”, care să ţină cont de realitatea de la frontieră.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate