Harta gripa in Romania. Gripa A si Gripa B, cum le deosebim si ce recomanda medicii

Harta Gripa in Romania. Care sunt judetele cele mai afectate de epidemia de gripa , cum stii daca este vorba despre gripa sau raceala, care este diferenta dintre Gripa A si Gripa b si care este numarul deceselor provocate de gripa pana in acest moment. Potrivit unei informari a Centrului de National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, numarul deceselor din cauza gripei, in 2019, a ajuns in data de 12 februarie, la 107.

Ultimele doua persoane care au murit din aceasta cauza si in cazul carora a fost confirmat virus gripal de tip A sunt o femeie de 69 de ani din Bucuresti si un barbat de 62 de ani din Prahova.
 Ambii aveau conditii medicale preexistente si nu fusesera vaccinati antigripal.

Harta gripa in Romania. Care sunt judetele cele mai afectate de gripa
Potrivit Institului National de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, judetele cele mai afectate de gripa sunt Bucuresti, Olt, Prahova, Arad si Arges, Alba, Satu Mare. De asemenea, cel mai mare numar de decese provocate de gripa se inregistreaza in Bucuresti si Prahova. La nivel national s-au inregistrat 3455 cazuri de gripa clinica, raspandite pe intreg teritoriul tarii.

Pana la data de 03.02.2019 au fost vaccinate antigripal 1.293.407 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.  

Gripa sau raceala. Cum le deosebim
Potrivit medicilor, raceala este o viroza fara afectarea profunda a starii generale. Se manifesta prin nas infundat, rinoree a, uneori si dureri musculare, si, important, nu intotdeauna apare febra. Daca apare, febra ajunge la 38 de grade Celsius si nu dureaza mult. Este posibil sa fie doar un simplu puseu si atat.

In cazul racelii, antibioticele sunt contraindicate.

Gripa nu se diagnosticheaza decat in urma unui examen virusologic, prin examinarea unor probe din saliva pacientului.

Spre deosebire de raceala, in caz ca diagnosticul este  pus de medic este gripa, exista riscul aparitiei unor complicatii, afectiuni pulmonare, infectii bacteriene pulmonare mixte. In acest caz medicul specialist decide ce fel de antibiotic este necesar. Important de precizat este faptul ca nu exista gripa fara febra, iar valorile temperaturii pot ajunge la 39- 40 de Grade Celsius.

Gripa A si Gripa B – care este diferenta
Gripa A

Virusul gripal A se imparte, la randul sau, in mai multe subtipuri, diferentiate pe baza a doua proteine aflate pe suprafata virusului: hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N). Exista 18 subtipuri diferite de hemaglutinina (de la H1 la H18) si 11 subtipuri diferite de neuraminidaza (de la N1 la N11). De asemenea, virusurile gripale A pot avea mai multe tulpini diferite. Subtipurile actuale ale virusurilor gripale A intalnite la oameni sunt virusurile gripale A (H1N1) si A (H3N2).

Gripa B

Virusul gripal B cunoaste, de asemenea, mai multe subtipuri, dar se pot divide in linii si tulpini gripale. In prezent, circula in randul populatiei virusurile gripale B,

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !