Hipertensiune, tumori sau viroze. Ce boli ascund starile de ameteala

Desi apar la ambele sexe, ametelile sunt specifice femeilor. Pot aparea in orice moment al zilei, dar de obicei apar dimineata. „Atat la femei, cat si la barbati, principala cauza a starii de ameteala este spondiloza cervicala (afectiune inflamatorie a vertebrelor cervicale). In cazul acestei afectiuni, ameteala este insotita de dureri de cap, dureri musculare, zgomote in urechi si stare generala deteriorata, precizeaza medicul Mirela Mihailescu. Acasa, la birou, cand folosim excesiv aerul conditionat, nu ne dam seama ca utilizarea lui abuziva poate duce la spondiloza cervicala.

Hipertensiune sau afectiuni ORL
Hipertensiunea arteriala da acest simptom. Vasele de sange se ingroasa, circulatia sangelui este ingreunata, iar inima face efort sa „pompeze” sangele. Astfel, creierul este insuficient vascularizat si determina reactii ca ameteala si greata. Afectiunile ORL (sinuzite, otite, boli ale ochilor, afectiuni ale urechii) sunt si ele raspunzatoare de starile de ameteala insotita de varsaturi si dureri de cap.

Predominante la femei, hipocalcemia si anemiile, diagnosticate sau nu, se pot ascunde in spatele ametelilor. In anumite momente ale vietii, femeile se confrunta cu aceasta tulburare. Ciclul menstrual favorizeaza modificarea balantei de calciu si magneziu, au loc pierderi de fier, in special la femeile cu ciclu menstrual prelungit. Acelasi lucru se intampla si in momentul instalarii menopauzei. Sarcina, in majoritatea cazurilor, provoaca anemie in cazul gravidei.

Medicul Mirela Mihailescu ne atrage atentia si asupra bolilor acute. Pana si o simpla viroza se poate manifesta prin stari de ameteala.
Anumite tipuri de tumori sunt descoperite pornind de la acest simptom. „Tumoarea creste, are loc o vascularizare intensa la nivelul acesteia si fluxul sangvin cerebral este diminuat. De aici, starea de ameteala”, ne explica specialistul.
De asemenea, afectiuni precum hepatitele cronice (B si C), pancreatitele, colicistita cronica (afectiune a vezicii biliare) pot avea ca prima manifestare ameteala.
STILUL DE VIATA
Regimul alimentar inadecvat sta in multe cazuri la baza acestei stari.
„Mancam putine fructe si legume, iar grasimile sunt in exces in alimentatia noastra. Apare astfel un dezechilibru al metabolismului de vitamine, minerale si proteine. Carenta de vitamina C, toata grupa B-urilor si lipsa de aminoacizi favorizeaza aparitia ametelilor”, spune medicul Mirela Mihailescu. Oboseala, efortul fizic in exces determina vascularizarea cerebrala insufi

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !