Iași. Un clopot de 300 de kilograme, furat cu căruța din curtea unei biserici. ‘Dumnezeu l-a dat şi hoţii l-au luat’

Deși e o nimica toată pe lângă tancul rusesc furat în Ucraina, din curtea unei biserici din Iași dor urma lăsată pe sol mai amintește de faptul că acolo, până nu cu multă vreme în urmă, a stat un clopot care cântărea 300 de kilograme…

Clopotul a fost adus de la Mănăstirea Petru Vodă şi urma să fie amplasat în noua biserică din satul Hlincea, numai că până la construirea clopotniței el era ținut în curtea locașului de cult.

Vestea că a fost furat i-a înmărmurit pe credincioşii care au pus contribuit cu sume de bani pentru a-l cumpăra.

”Dacă biserica este nouă, trebuia să avem și clopot. Dumnezeu l-a dat şi hoţii l-au luat.”

”Când am văzut că l-a pus acolo zic: măi domnu’ Nicu, dar nu e în regulă. Hai să-l luăm şi să îl bagăm în biserică. Dar el zice: nu, nea Gică, cine să ia clopotul de aici. Uite că au avut curaj”, spun sătenii.

”M-am gândit că e imposibil sa dispară. Bănuiesc că au dexteritate, că au forţă”, spune și preotul paroh Bogdan Mihalachi.

Potrivit anchetatorilor, clopotul ar fi fost furat de trei persoane, care l-ar fi transportat cu ajutorul unei căruțe. În afară de clopot, nimic altceva nu a mai fost furat din curtea bisericii

Oamenii legii verifică şi topitoriile din zonă, pentru că se crede că hoţii au furat clopotul confecţionat din bronz şi alamă pentru a-l valorifica la fier vechi.

Dacă planul le reuşeşte, ar putea obţine în schimbul lui peste 30.000 de lei.