Iata ce se intampla daca dormi mai putin de sase ore pe noapte

Persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte pot prezenta un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare in comparatie cu cei care dorm intre sapte si opt ore, sugereaza un nou studiu. Cercetarea este prima de acest gen care arata ca somnul masurat obiectiv este asociat cu ateroscleroza. Noul studiu a inclus 3974 de angajati bancari din Spania. Participantii nu aveau boala cardiaca cunoscuta, iar doua treimi erau barbati. Toti au purtat un actigraf, un dispozitiv mic, care masoara continuu activitatea sau miscarea, timp de sapte zile pentru a masura somnul. Ei au fost impartiti in patru grupuri: cei care au adormit mai putin de sase ore, cei care au dormit intre sase si sapte ore, cei care au dormit intre sapte si opt ore si cei care au dormit mai mult de opt ore.

Participantii au fost supusi ecografiei la inima 3-D si CT-ului cardiac pentru a cauta boli de inima. Participantii care au dormit mai putin de sase ore au avut cu 27% mai multe sanse de a avea ateroscleroza comparativ cu cei care au dormit intre sapte si opt ore. In mod similar, cei care au avut o calitate slaba a somnului au avut cu 34% mai multe sanse de a avea ateroscleroza comparativ cu cei care au avut o buna calitate a somnului.
,,Bolile cardiovasculare reprezinta o problema globala majora si o prevenim si o tratam folosind mai multe abordari, printre care se numara si produsele farmaceutice, activitatea fizica si regimul alimentar. Dar acest studiu subliniaza ca trebuie sa includem somnul ca unul dintre armele pe care le folosim pentru combaterea bolilor de inima”, a spus José M. Ordovás, cercetator la Centrul National de Investigatii Cardiovasculare Carlos III (CNIC) din Madrid, director de nutritie si genomica la Centrul de cercetare privind imbatranirea de la Universitatea Tufts, autorul studiului.

La ce ora trebuie sa dormi daca te trezesti la ora 7 dimineata

Alcoolul si cafeaua dauneaza somnului
Consumul de alcool si cafeina a fost mai mare la participantii cu somn scurt si intrerupt. In timp ce unele studii arata ca bautul cafelei poate avea efecte pozitive asupra inimii, Ordovás a spus ca poate depinde de cat de repede o persoana metabolizeaza cafeaua. ''In functie de genetica, daca metabolizati cafeaua mai repede, aceasta nu va afecta somnul, dar daca metabolizati incet, cofeina poate afecta somnul si creste sansele bolilor cardiovasculare'', a spus cercetatorul.
In ceea ce priveste alcoolul ,,multi oameni cred ca este un inductor bun al somnului, dar exista un efect de rebound. Daca beti alcool, va puteti trezi dupa o scurta perioada de somn si veti avea dificultati in a va intoarce la culcare. Si daca va intoarceti la culcare, aveti un somn de slaba calitate”, a precizat Ordovás.
Somn sub 6 ore si peste 8 ore, risc de ateroscleroza. Calitatea somnului a fost definita de cat de des s-a trezit o persoana in timpul noptii si de frecventa miscarilor in timpul somnului care reflecta fazele de somn.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !