Iata principalele scenarii dupa ce Parlamentul European a respins pentru a doua oara, acordul de retragere negociat de Londra cu Bruxelles-ul

Dupa ce Parlamentul britanic a respins marti, pentru a doua oara, Acordul de retragere negociat de Londra cu Bruxelles-ul, concretizarea Brexitului este mai nesigura ca niciodata, relateaza miercuri AFP, prezentand principalele scenarii, cu 17 zile inaintea datei stabilite pentru iesirea Marii Britanii din UE.

Primul scenariu ar fi un Brexit fara acord. Parlamentarii britanici voteaza miercuri daca sa aprobe sau sa respinga o iesire din UE fara acord, pe 29 martie. In cazul absentei unui acord, Regatul Unit ar pune capat, de pe o zi pe alta, unei perioade de 46 de ani de apartenenta la UE, parasind piata unica si uniunea vamala fara o perioada de tranzitie.

Acordul de retragere negociat de Londra cu Bruxelles-ul

Acest scenariu, de care se tem mediile economice, ar provoca perturbari importante ale schimburilor dintre Regatul Unit si UE. Numerosi parlamentari britanici se opun unei astfel de perspective, dar anumiti aparatori ferventi ai Brexitului considera ca ''absenta unui acord este mai buna decat un acord prost”.

Daca deputatii britanici refuza sa paraseasca UE fara acord, un nou vot este prevazut sa aiba loc joi. Acesta vizeaza amanarea Brexitului pe o perioada limitata de timp, care sa permita noi consultari intre liderii britanici si cei europeni. Orice prelungire va trebui insa sa fie atent justificata, au atentionat statele membre ale UE, care vor trebui sa aprobe cu unanimitate o decizie in acest sens.

Dar consimtamantul liderilor europeni pentru o redeschidere a discutiilor pe marginea unui nou acord de retragere pare foarte nesigur, dupa concesiile facute luni seara. „Nu va mai fi o a treia sansa”, a avertizat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

In cazul in care liderii europeni accepta reluarea negocierilor, alegerile europarlamentare din 23-26 mai complica situatia.

„Dar ce am face in trei, patru luni, ce nu am facut deja?” se intreaba o sursa apropiata Bruxelles-ului. Daca Regatul Unit cere o amanare, „cei 27 ar putea sa raspunda propunand, de exemplu, un an pentru a lucra cum trebuie la o alternativa”.

„Marea temere a liderilor din cele 27 de state membre este sa aprobe o amanare care in final nu ar servi decat intarzierii unui Brexit dur pana la inceputul verii”, potrivit unui inalt responsabil european.

Un nou referendum?

In cazul in care s-ar cere o amanare mai lunga, care sa depaseasca cateva saptamani, „ar trebui sa existe o justificare valabila, cum ar fi organizarea de alegeri, a unui referendum sau modificarea pozitiei britanice”, a adaugat sursa citata de AFP.

Un alt scenariu ar fi cel al organizarii unui nou referendum sau a unui scrutin legislativ.

Optiunea unui nou referendum a fost solicitata de cativa zeci de parlamentari britanici pro-europeni. Seful opozitiei, laburistul Jeremy Corbyn, si-a declarat recent, din varful buzelor, sp

 » Sursa: bzi.ro