În 20 mai 1990 am ales bezna

Știrile zilei

Medicul Radu Zamfir atentionează toti romanii: „Cancerul nu ocolește pe nimeni” Care sunt simptomele cancerului de colon, pancreas si stomac

Dr. Radu Zamfir, medic primar în chirurgie generală la I. C. Fundeni a explicat care sunt simptomele care ar...

Cum este sa traiesti cu cineva din zodia Pesti: uite ce obiceiuri are

Pestii sunt considerati cei mai evoluati din punct de vedere spiritual din tot zodiacul.Au doua posibilitati: fie inoata impotriva...

Horoscop Lidia Fecioru si Mihai Voropchievici: Cea mai grea lectie pentru fiecare zodie in acest an

Lidia Fecioru si Mihai Voropchievici au vorbit la despre cea mai grea lectie fiecare fiecare nativ din zodiac...

Azi se împlinesc 30 de ani de la primele alegeri după Revoluția din 89′.

Ziua alegerilor se suprapunea cu sărbătoarea Ortodoxă „Duminica Orbilor”, a cincea duminică după Înviere, când Isus i-a dat vederea unui om care se născuse orb.

– Au fost alegerile cu cea mai mare participare la urne, peste 14 milioane de cetățeni, 86% din populația cu drept de vot.
– Au fost singurele alegerile prin care s-a desemnat Președintele României din prim tur de scrutin.
– Au fost primele alegerile democratice.

Aveam 9 ani și împreună cu mama, tata și bunicii am mers și noi la vot. Lumea era emoționată, exercita un drept la care în urma cu 5 luni nici nu visa. Erau cozi și țin minte că a spus o doamnă că e la prima coadă la care stă și e fericită. În urmă cu 5 luni erau cozi pentru alimentele distribuite pe rație.

Am intrat în cabina de vot cu bunica și m-a lăsat pe mine, după ce mi-a arătat unde să pun stampila, pe Ion Rațiu, să votez. N-a fost cu noroc. Era poate imposibil să fi fost altfel. Singura televiziune era TVR, susținător FSN, iar marea majoritate a ziarelor tot partizanat pentru FSN făceau. Rațiu și Câmpeanu nu au mâncat cu noi salam cu soia.

Rezultatele alegerilor:
– Ion Iliescu – 12.232.498 voturi
– Radu Câmpeanu – 1.592.188 voturi
– Ion Rațiu – 617.007 voturi.

Acum 30 de ani a fost ziua în care s-a ales democratic, iar în „Duminica Orbului” am arătat că nu eram încă pregătiți să ieșim din beznă.

Sursa:Facebook
loading...
- Advertisement -

Advertoriale promovate

Alte articole pe aceiași temă