17.9 C
București
vineri, 14 mai 2021

În curând, asigurarea RCA va permite decontarea directă a daunelor pentru șoferii păgubiți

Potrivit unui proiect legislativ propus Guvernului de către ASF, asigurarea RCA va permite decontarea directă a daunelor pentru toți șoferii. În momentul de față, procedura este opțională și vine cu un extra-cost. Însă odată cu schimbarea legislației, șoferii vătămați își vor acoperi daunele direct de la asigurătorul la care are polița RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară pregătește o schimbare radicală, care îi va afecta pe toți șoferii. Este vorba despre modificarea procedurii în ceea ce privește decontarea daunelor de la firmele de asigurări. Demersul adus în discuție și propus de ASF autorităților va fi obligatoriu pentru toți șoferii.

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat că lucrează, cu acordul premierului, pentru a urgenta schimbarea legislației privind decontarea directă a daunelor RCA. Această procedură, care este opțională în prezent, le-ar permite șoferilor să își încaseze daunele direct de la asigurătorul cu care a încheiat o poliță RCA.

În viitorul apropiat, șoferii din România îşi vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria poliţă RCA. Guvernul pregăteşte, la iniţiativa ASF, o ordonanţă de urgenţă în acest sens, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară. Un proiect de lege pentru ca această procedură să devină obligatorie se află în dezbaterea comisiilor parlamentare de anul trecut.

„Dacă e să ne raportăm la procentul petiţiilor din totalul daunelor, este un procent mic, în jur de 1,5%. Ideea este că pe noi ne interesează şi dacă sunt câteva petiţii, pentru că înseamnă că asiguratul este nemulţumit, adică ceva se întâmplă în fluxul acesta. Trebuie să recunoaştem încă un lucru: autoritatea nu are competenţe pe partea service-urilor.

Noi nu avem competenţe în acea zonă. Competenţa noastră este pe partea societăţilor de asigurări, sa ne asigurăm noi, autoritatea, că asiguraţii sunt respectaţi, adică se respectă drepturile consumatorului”, a declarat președinte ASF.

Cum se va face decontarea daunelor
Potrivit lui Nicu Marcu, această procedură, numită decontare directă, exista şi până acum, dar era opțională. Însă odată cu schimbarea legislației, acest lucru va deveni obligatoriu pentru întreaga piaţă. Asta înseamnă că șoferii îşi vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele.

„Decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-aţi asigurat. Şi firmele de asigurări se vor deconta între ele. Deci nu o să mai fie chestiunea ca dumneavoastră care aveţi o daună de la un alt şofer de autovehicul să luaţi asigurarea respectivului şi aşa mai departe. Consumatorul va fi, să zicem, mulţumit, în sensul că îşi decontează imediat dauna şi companiile de asigurări se decontează între ele”, a explicat Nicu Marcu.

Așadar, un lucru bun pentru asigurarea RCA, deoarece decontarea directă a daunelor va scurta simțitor timpul în care șoferii păgubiți vor intra în posesia banilor.

Viorel Iliescuhttps://viorel.ro
Fondatorul ziarelor All for Romania si The Press, marketing manager al Agentiei de Presa A.M. Press si fondator al CloudX Digital Agency.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate