Inaltarea Domnului 2019. Ce sa nu faci pe 6 iunie ca sa ai noroc

Inaltarea Domnului este celebrata anul acesta in data de 6 iunie. Este una dintre cele mai importante sarbatori crestine, fiind marcata cu cruce rosie in calendarul ortodox. In traditia populara, aceasta sarbatoare poarta denumirea de Ispas. Inaltarea Domnului este celebrata la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din a sasea saptamana de dupa Paste. In aceasta zi, Mantuitorul s-a inaltat la Ceruri, sfarsind astfel activitatea Sa de rascumparare a neamului omenesc din robia mortii si a pacatului.

In aceasta zi, credinciosii se saluta cu „Hristos S-a inaltat” si „Adevarat S-a inaltat”. In aceasta zi,  se spune ca Mantuitorul Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Maslinilor. La aceasta minune au mai luat parte si Apostolii si cei doi ingeri. Acestia din urma le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos, si le-au cerut sa nu fie coplesiti de durerea despartirii de Mantuitor.

Totodata, aceasta zi este recunoscuta ca Ziua Eroilor, fiind dedicata pomenirii eroilor care s-au jertfit pentru apararea neamului.

Traditii si obiceiuri de Inaltarea Domnului

Potrivit credintei ortodoxe, se inrosesc oua, se pregatesc bucate, intocmai ca la masa de Pasti, iar salutul este „Hristos s-a inaltat! – Adevarat s-a inaltat!”. In unele zone ale tarii, oamenii leaga frunze de nuc peste brau, ca sa fie feriti de rele si de boli. Totodata, in aceasta zi, fetele si feciorii se duc in padure sa culeaga frunze de alun, iar cu acestea fac vraji de dragoste. Se mai fac si pomeni si se impart pentru morti, in special branza, ceapa verde si paine calda. Casele si mormintele se impodobesc, in unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean.

La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si ferite de vrajitorii. De asemenea, se crede ca aceia care mor in ziua de Inaltare vor ajunge direct in Rai, fara a trece prin Judecata de Apoi. Totodata, o traditie mai putin cunoscuta spune ca daca va ploua in ziua de Ispas, va urma o vara secetoasa.

Ce sa nu

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !