• Home
  • Breaking News
  • Incendii, căldură extremă și inundații: Cercetătorii avertizează că ne așteaptă un viitor anormal datorită schimbărilor climatice

Incendii, căldură extremă și inundații: Cercetătorii avertizează că ne așteaptă un viitor anormal datorită schimbărilor climatice

Incendii

Un val de căldură neobișnuit de intens a lovit Statele Unite și sudul Europei, stabilind noi recorduri și aducând probleme serioase de sănătate pentru mulți. Aceasta nu este decât una dintre multele forme de vreme extremă care devin din ce în ce mai frecvente, și care sunt numite „noua normalitate” de către experții în climatologie.

Phoenix, Arizona, a înregistrat temperaturi de 43,3 grade Celsius timp de 19 zile consecutive, un record, în timp ce sudul Europei, Grecia, Spania și Elveția, au fost afectate de incendii de vegetație pe fondul temperaturilor ridicate. În Asia, China a înregistrat temperaturi de peste 50 de grade Celsius, în timp ce Coreea de Sud, Japonia și nordul Indiei se confruntă cu inundații masive și decese cauzate de fenomene meteorologice extreme.

Climatologii avertizează că acest tip de vreme extremă, care devine tot mai frecventă, este o manifestare a „noului anormal”. „Până când nu vom înceta să mai pompăm gaze cu efect de seră în atmosferă, nu avem nicio idee despre cum arată viitorul”, a declarat Hannah Cloke, climatolog și profesor la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Alți experți, printre care Michael E. Mann, climatolog și profesor emerit la Universitatea din Pennsylvania, susțin că situația este mult mai gravă decât sugerează terminologia de „nouă normalitate”. „Efectele devin din ce în ce mai severe pe măsură ce arderea combustibililor fosili și încălzirea continuă”, a avertizat el.

Cercetătorii spun că ne putem aștepta la fenomene meteorologice extreme și mai intense, cu posibile schimbări în modelele climatice pe care încă nu le putem prezice. „Vom vedea combinații de evenimente care ar putea duce la efecte neașteptate”, a declarat Vikki Thompson, cercetător în domeniul climei la Institutul Meteorologic Regal Olandez.

Cu toate acestea, există încă timp pentru a evita cele mai grave consecințe. „Cu cât luăm mai multe măsuri, cu cât luăm mai repede aceste măsuri, cu atât mai bun va fi viitorul nostru”, a subliniat Cloke.