Incredibil! Odata ajunsi in aceasta tabara, viata copiilor se schimba! Putini parinti au curaj sa accepte asta, dar rezultatele chiar se observa!

• Copiii cu autism pot avea parte de o vara plina de activitati pentru a reusi sa se dezvolte • Acestia au nevoie de foarte multa socializare, iar cu ajutorul specialistilor, copiii vor reusi sa aiba o vara de neuitat • Parintii si-au gasit sprijinul in aceste activitati, fiind fericiti ca au reusit sa-si scoata copiii din rutina • Povestile copiilor cu autism sunt foarte emotionante, iar modul in care acestia se adapteaza in orice situatie este de-a dreptul uimitor • Excursiile sunt nelipsite in timpul verii

Copiii cu autism au nevoie de o supraveghere constanta, indeaproape, atat din partea parintilor, cat si din partea persoanelor specializate in acest sens. Ce se inampla, insa, cu parintii care isi doresc ca cei mici sa devina independenti? Frica si grija in exces, combinate cu protectia exagerata, dar inteleasa, ii face pe parinti sa-si piarda increderea in copiii lor si sa-si piarda speranta ca ei, intr-o buna zi, vor reusi sa fie oameni normali, independenti.

Chiar daca specialistii ii incurajeaza pe parinti sa-si lase copiii mai liberi, sa-si formeze propria identitate, frica ii impiedica pe acestia. Nefiind pusi in fata faptului implinit, acestia resping ideea de a-si lasa copiii singuri, chiar si cateva ore.

Cei mai multi dintre copiii autisti sunt dependenti de atentia, grija si protectia parintilor, insa, lasati liberi, acestia incep sa se cunoasca cu adevarat, sa-si dezvolte spiritul liber, creativitatea, sa-si largeasca orizonturile si, in cele din urma, sa realizeze ca se pot descurca si fara ajutorul neintrerupt al parintilor.  

Ceva frumos, dar cu urmari

Vacanta unui copil cu autism aduce experiente inedite, din care copilul poate învata, dar poate fi si o sursa mare de stres pentru copil, cat si pentru parintii lui. Este arhicunoscuta preferinta copiilor cu autism pentru rutina, pentru evenimentele care se înscriu într-un tipar cunoscut.

Orice deviere de la acest drum, pe care-l parcurge zilnic, poate arunca un copil autist în crize de meltdown, de furie, de nevroza. Acesta va manifesta o rezistenta la schimbarea noua, iesita din comun. Mai ales ca orice excursie vine cu doza ei de oboseala, toate schimbarile, de la cea a aerului, a apei si a mâncarii si pâna la cea a patului, supun organismul la stres, iar un copil cu autism reactioneaza mult mai evident decat unul tipic.

„Este important sa apara ceva nou in viata copiilor, chiar daca lor le place confortul de zi cu zi si ei sunt comozi. Dar trebuie sa aiba parte de activitati noi, de oameni noi, de locuri noi si au nevoie sa invete sa faca lucruri noi. De aceea, noi investim mult in copiii nostri si am creat o tabara de vara in care copiii sa faca mereu altceva. Aceasta va dura pana la sfarsitul lunii iulie si avem multe activitati recreative, inclusiv multe vizite”, spune Carmen Gherca, presedinta Ancaar Iasi.

Vezi si: Terapia pentru copiii cu autism depasese bugetul multor familii

Parintii sustin aceste evadari din cotidian

Chiar daca la inceput copiii se obisnuiesc greu cu noul mediu,

 » Sursa: bzi.ro