Incredibil! Sute de copii ieseni ajung la spital lunar, dupa ce au descoperit ce afectiuni au dobandit din nastere! Medicii nu-si pierd speranta si sustin ca situatia are rezolvare

• Aproximativ 150 de copii merg lunar la spital pentru a face exercitii de corectare a vederii • Medicii sustin ca in unele cazuri se poate ajunge la operatie • Trei sferturi din copiii care ajung la spital s-au nascut cu strabism

La Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” (Neurochirurgie) Iasi, vin saptamanal cel putin 30 de copii, pentru a face exercitii de corectare a vederii.

Trei sferturi din cei care se prezinta la spital au strabism, afectiune dobandita din nastere. Exercitiile de corectare a vederii combat oboseala oculara, intaresc vederea, stimuleaza centrul vederii unde se formeaza imaginea si reprezinta un antrenament al ochilor.

Daca pacientii au nevoie de ochelari, aceste exercitii se efectueaza cu ochelarii la ochi si trebuie facute minimum cinci sedinte a cate 30 de minute si repetat ciclul odata la sase luni. Pacientul este asezat in fata unui aparat special si este pus sa urmareasca o imagine dinamica si astfel ii intareste vederea. Pana ce se ajunge la exercitii, trebuie stabilit daca ii trebuie sau nu o dioptrie sau ochelari, pentru ca multi copii, cand ajung in momentul in care trebuie sa faca exercitiile, nu stiu daca au nevoie de ochelari. Se incepe cu o masuratoare, cu o acuitate vizuala care face o refractie, se stabileste daca este sau nu nevoie de ochelari si apoi ii este recomandat sa mearga sa faca exercitiile.

Vezi si: Un medic oftalmolog a preluat conducerea Maternitatii „Elena Doamna” din Iasi

Vederea se poate corecta

Exercitiile de corectare a vederii sunt formate din imagini care apar dinamic intr-o parte si in alta, iar pacientul trebuie sa le urmareasca. Exercitiile se repeta odata la sase luni. Cu efectuarea exercitiilor se urmareste asezarea ochiului pentru a nu mai fugi, dar si stimularea vederii. Pana la varsta de sase luni, orice strabism este fiziologic, spun medicii specialisti.

„Orice strabism trebuie corectat mai intai cu ochelari, apoi se introduc exercitiile de corectare a vederii. Daca acestea nu functioneaza si ochiul nu raspunde pozitiv si nu se remarca o corectare, pacientul intra in sala de operatie. Aceste exercitii ajuta pacientul cu strabism sa reuseasca sa-si focuseze imaginea. Chiar daca pacientul poarta ochelari, nu este de ajuns, pentru ca ochiul tot are tendinta de a se deplasa necontrolat. Exercitiile nu se pot face acasa corect. Exista insa o tehnica pe care medicii o recomanda si anume, apropierea si departarea unui creion de zona ochilor”, spune dr. Razvan Untu, medic oftalmolog la spitalul mentionat.

La unitatea medicala exista cinci aparate si asta ofera sansa de a afectua exercitiile cu cinci copii deodata. Sunt doua ture pe zi, iar pragul cabinetului este vizitat saptamanal de peste 30 de

 » Sursa: bzi.ro