16.4 C
București
vineri, 7 mai 2021

Infecția cu COVID-19 ar putea duce la orbire! Ce au descoperit cercetătorii

Specialiștii au identificat o posibilă legătură dintre cazurile grave de infecție cu Coronavirus și afecțiuni oculare.

Un studiu, efectuat în Franţa, a indicat o l egătură între formele grave de îmbolnăvire cu COVID și afecțiunile oculare.   După examinarea imaginilor obținute prin rezonanţă magnetică (RMN), unii pacienţi care au avut forme grave de infecție cu noul Coronavirus au prezentat anomalii semnificative ale ochilor.

Cercetarea a fost publicată marţi de revista Radiology, potrivit Agerpres .

 

Infecția cu Coronavirus poate duce la pierderea vederii

Potrivit cercetării, virusul SARS-CoV-2 poate duce la dezvoltarea unor afecţiuni oculare, precum conjunctivita sau retinopatia. Aceste boli pot duce chiar la pierderea vederii.

 

Societatea Franceză de Neuroradiologie a evaluat prin examene RMN un număr de 129 de pacienţi cu forme grave de COVID-19. Dintre aceștia, 9 pacienți, mai exact 7%, au prezentat anomalii ale globului ocular. Imaginile au scos în evidență unul sau mai mulţi noduli în partea din spate a ochiului.

Dintre aceşti pacienţi pacienți, 8 au fost internați ATI în urma infectării cu Coronavirus. Toţi cei nouă aveau noduli în regiunea maculară, zona de pe fundul ochiului responsabilă cu vederea centrală.

Opt pacienți prezentau noduli la ambii ochi.

 

Medicii sugerează efectuarea unor consultaţii oftalmologice în cazul acestor pacienţi, pentru aplicarea din timp a unor tratamente adecvate.

Care sun posibilele cauze

Nu sunt cunoscute, încă, fenomenele care duc la formarea acestor noduli, dar se presupune că ar putea avea legătură cu inflamaţia cauzată de virus.

O altă posibilitate ar putea fi drenajul inadecvat al venelor ochilor. Această problemă apare la pacienţii internați pe perioade lungi la terapie intensivă, fiind intubaţi sau în poziţia cu faţa în jos. Şapte dintre pacienţii studiului au stat mult timp în această poziţie.

 

Cercetarea vine ca o completare a altor investigaţii care susţin că infecția cu COVID-19  are consecinţe mai severe în cazul persoanelor care au şi alte probleme de sănătate.

Dintre cei nouă pacienţi descoperiţi cu noduli oculari, doi aveau diabet, şase aveau obezitate şi doi sufereau de hipertensiune arterială.

Astfel, medicii recomandă evaluarea oftalmologică a tuturor pacienţilor care au avut forme grave de COVID-19. Printre aceste investigaţii sunt importante examenul fundului de ochi şi tomografia în coerenţă optică.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate