Iohannis, inca o lovitura

Dupa exemplul lui Traian Basescu, Klaus Iohannis a suprapus un referendum, la fel de inspirat sau la fel de neinspirat, peste o runda electorala. Si, la fel ca si Traian Basescu, a castigat. Pentru a doua oara, i-a iesit si pasenta cu votul din Diaspora. Care, din nou, a enervat lumea, ducand la urne electoratul intern. Acum incearca a treia oara. Dupa aceleasi modele. Ii va iesi sau nu?

Romanii spun ca ulciorul nu merge de multe ori la apa. Ar fi deci posibil ca a treia oara sa se sparga. Dar nu este chiar asa. Merge. O societate fara o solida cultura democratica poate fi dusa de nas. Mai ales cand manipulatorii sunt experti in asa ceva. Prin urmare, cu o majoritate total anesteziata, care practic s-a predat, exceptand ALDE, unde nu prea conteaza decat Calin Popescu Tariceanu, Klaus Iohannis are toate sansele sa castige detasat prezidentialele, mai ales daca peste ele suprapune un referendum vizand modificarea Constitutiei in acord cu rezultatele votului referendumului consultativ. Si daca se repeta balamucul din Diaspora. Cum s-ar putea opune PSD, care in prezent are picioare de lut?

Parteneriatul SRI-Masonerie-Inalta Curte

Sa o luam pe rand. Sa incepem cu votul Diasporei, care de doua ori a generat o emotie colectiva neluata in calcul de sociologi si de analisti si care tot de doua ori l-a favorizat pe Klaus Iohannis. Este evident ca, indiferent cate sectii de votare s-ar face pe intreg mapamondul, asemenea incidente, cel mai grav fiind imposibilitatea unor romani de peste hotare de  a vota, se vor replica. Deci este necesar sa fie utilizat un alt sistem de vot. Votul prin corespondenta?  Sau votul electronic? Votul prin corespondenta a mai fost folosit la o runda de alegeri. Atunci nu a avut succes. Au votat mult prea putini romani. Pentru ca acest sistem necesita o inregistrare prealabila a acestora in tarile de resedinta, precizarea domiciliului, precum si un timp de asteptare destul de mare pentru ca electorii sa primeasca plicurile cu buletinele de vot care trebuiau completate. Nu a functionat, fiindca cei mai multi dintre romani nu au legalizata situatia lor juridica in statele de resedinta. Si muncesc la negru. O buna parte dintre ei se tem ca, odata inregistrati, ar putea fi intr-o buna zi impozitati in tara. Deci solutia nu mai ramane decat votul electronic.

In ceea ce priveste votul electronic, proiectele de lege care se plimba prin sertarele Parlamentului Romaniei omit un element cheie. Si anume ca daca electorii din strainatate ar putea vota electronic, acelasi lucru l-ar putea face si electorii din tara. De ce un roman care nu a plecat sa fie nevoit sa bata drumurile pentru a-si exercita drepturile de vot sa mai stea si la coada, eventual sa se mai lase si injurat, in timp ce un roman care a parasit tara sa poata vota linistit, stand in fata computerului? Singura solutie deci ar fi ca acest vot electronic sa fie universal valabil. Dar ce te faci cu multi dintre necajitii satelor,

 » Sursa: bzi.ro