Ion Cristoiu: „Daca am avea o dezbatere serioasa, nu s-ar mai vorbi de surprizele din 26 mai 2019”

„Luni, 3 iunie 2019, la o saptamina de la scrutin, BEC a dat rezultatele finale. De ce i-a trebuit atita timp ca sa numere niste amarite de voturi? Stabii de la BEC raspund ca din cauza circulatiei blocate pe parcursul vizitei papale, n-au putut ajunge la sediu. E drept, la locurile de munca au ajuns mii de bucuresteni, chiar daca trecea Papa si le facea cu mina ca si cum ar fi fost niste cunostinte apropiate, in genul popii din sat. Eu ii cred insa cind spun ca i-a impiedecat vizita Papei sa dea gata rezultatele.
Acestea trebuiau duse spre corectare si aprobare la SRI si SIE, cele doua forte ale Coalitiei pe care se bazeaza Guvernul Viorica Dancila. Se intelege ca sefii acestor Servicii erau ocupati ca nu cumva papamobilului sa i desumfle roata, clar incident de securitate.

Rezultatele finale ale scrutinului sint acestea:
Prezenta la vot a fost de 49,02%.

Partidele s-au clasat dupa cum urmeaza:

  • PNL 27,0%
  • PSD 22,51%
  • ALIANTA 2020 USR-PLUS 22,36%
  • PRO ROMANIA 6,55%
  • PMP 5,66%
  • UDMR 5,44%

Vineri, 24 mai 2019, la emisiunea lui Ionut Cristache de la TVR, cind toata lumea era convinsa ca de doua axiome de doua realitati electorale – prezenta mica, in limitele electoratului scos la vot de partide si victoria zdrobitoare a PSD, despre care singura disputa era daca era 37% sau 40% – am avertizat ca in conditiile unei prezente de peste 35%, toate sondajele vor fi date peste cap si vom asista la surprize de proportii. E mai mult decit interesant procesul prin care se formase convingerea ca va fi o prezenta mica si ca PSD va avea un scor halucinant de mare. Repet, nu era o intoxicare a presei si prin asta a opiniei publice de un PSD care stia adevaratele rezultate, dar le tinea ascunse. Eu insumi am pariat cu un tinar confrate ca va fi o prezenta uriasa si am cistigat pariul, deoarece el ma contrazicea sustinind ca nici vorba de asa ceva. Vineri noaptea, discutind cu un fost lider PSD , dusman al lui Liviu Dragnea, respectivul si-a aratat mirarea ca Politico de la Bruxelles dadea rezultatele profetite de IMAS si nu cele de CURS-AVANGARDE. Din cite se stie, IMAS anunta o prezenta insemnata si un scor mic pentru PSD in defavoarea USR.
Distinsul nu ma manipula. Era convins ca scorul va fi cel profetit de CURS–AVANGARDE.

Simpla privire aruncata asupra acestor rezultate, finale, spre deosebire de cele de pina acum, care au fost provizorii, ne semnaleaza trei mari surprize:

Prezenta la vot, incredibil de mare daca le raportam la prezenta de la ultimele doua alegeri europarlamentare:
Cu 21,32% mai mult fata de alegerile pentru Parlamentul European din 7 iunie 2009 (27,67%, 5.035.297 votanti)
Cu 16,58% mai mult fata de alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014 (32,44%, 5.911.794 votanti)
Prezenta a depasit-o si pe cea de la parlamentarele din ultima perioada:
Cu 7,26% mai mult fata de alegerile legislative din 9 decembrie 2012 (41,76%,

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !