Ion Cristoiu: „Din nenorocire pentru ea, Sorina Lucan nu e catel!”

„Vineri, dupa-amiaza, cind au inceput sa se rostogoleasca pe Internet, secventele video in care o fetita de 8 ani era luata cu forta de o procuroare venita la fata locului insotita de trupele speciale, ca si cum n-ar fi fost vorba de punerea in aplicare a unei sentinte definitive intr-un caz de adoptie de eliberarea unui ostatic din miinile unor teroristi ISIS, eram in autocarul calatoriei prin Moldova de Sus.
Toata lumea din autocar era revoltata de intimplare.

De regula, cind se petrec astfel de situatii generatoare de emotii, ma straduiesc sa ramin rational. Stiu dintr-o experienta indelungata de istoric al clipei si de istoric ca punind intre paranteze trairea, de regula partizana, descoperi ca situatia e mult mai complexa si, prin asta, cerind sa tii cont si de partea cealalta, nimicita temporar de valul urias de emotie. Astfel c-am zis ceva despre legea e lege. Cei din autocar erau oameni respectuosi, fie si cu virsta mea. N-au reactionat asa cum simteau, la tentativa mea de a o face pe rationalul intr-o situatie in care doar inima e ascultata. Mi-am dat seama ca, de-as fi fost mai tinar si mai putin vedeta tv, m-ar fi facut praf.

Mi-am dat seama ca orice tentativa de a contracara cu luciditate imaginile devastatoare risca sa fie o imbecilitate.
Am tacut si, potrivit obiceiului de a ma documenta, am revazut imaginile video si mai ales am luat cunostinta de datele esentiale ale cazului.

Despre Scandalul de la Baia de Arama s-au scris si s-au spus multe pina acum. De altfel, intimplarea dramatica a fost pentru presa noastra, pentru clasa politica, pentru societatea civila turnesolul care a evidentiat puterea coplesitoare a institutiilor de forta in Romania regimului Iohannis. Peste tot in lumea civilizata, presa, societatea civila, Opozitia politica tin partea individului in confruntarea acestuia cu Statul. In cazul Sorinei am avut de-a face cu o noua si stridenta manifestare a incredibilelor abuzuri ale procurorilor. Am comparat procurorii care au pus mina pe putere in Romania ultimilor ani cu securistii din anii stalinismului romanesc. Am spus ca la fel ca securistii analfabeti din anii stalinismului romanesc, procurorii din ultimii ani postdecembristi folosesc postura de instrumente ale Statului paralel pentru a comite abuzuri in interes personal. Nu cred sa existe in Romania postdecembrista o mai mare amenintare la adresa democratiei decit aceasta gasca a procurorilor in stare de orice pentru a-si pastra privilegiile iesite din comun. PSD-ul condus de Liviu Dragnea a redus lupta impotriva abuzurilor din Justitie la lupta impotriva abuzurilor comise de DNA fata de politicieni si oameni de afaceri. In realitate, cele mai mari abuzuri ale Republicii procurorilor vizeaza simplul cetatean. Peste tot in tara procurorii isi satisfac interesele si viciile profitind de situatia de insi deasupra legii. Toata lumea se intreaba ce-a apucat-o pe nenorocita aia de procuroare de la Mehedinti? A fost mituita de cuplul romano-american? Posibil. O ancheta penala ar trebui sa dea raspunsul. Intrebarea porneste din incredibilul exces de zel al procuroarei.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !