Ion Cristoiu: „Trei zile în care în Romania catolicismul a devenit Religie de stat. Sub privirile blege ale BOR”

„In drum spre Sinaia, pe ceea ce nu cred va va deveni vreodata autostrada, am auzit transmisa in direct la Radio, Sfanta Liturghie tinuta de Papa Francisc la Sanctuarul marian din Sumuleu-Ciuc, Miercurea Ciuc, simbata, 31 mai 2019.
Fie si pentru ca n-am avut timp, n-am urmarit in transmisie directa la radio sau la tv nici unul dintre momentele de pina atunci ale vizitei. Acum insa am avut ocazia de a asculta o mare parte din liturghia de la Sumuleu Ciuc.
Am aflat astfel de ce i-a zis Iehova Profetului Ieremia:

„Iata ca te-am pus astazi peste natiuni si peste regate ca sa smulgi din radacina si sa darami, sa distrugi si sa sfarami,u sa construiesti si sa plantezi.”

Nimic nou sub soare! – mi-am zis. Prin ce de deosebeste Ieremia de Lenin? Prin nimic. Si Lenin pretindea ca actioneaza in numele cuiva darimind Lumea Veche pentru a ridica o Lume Noua!

Am aflat astfel de statuia Fecioarei de sanctuar. Am aflat ca e facatoare de minuni. Am luat cunostinta de pasaje intregi din Biblie. Toate acestea pe fondul unei piosenii exemplare a reporterilor. O piosenie care a definit prestatia intregii prese romanesti din aceste trei zile. Toti reporterii au lasat impresia unei transfigurari in genul celei de pe Drumul Damascului. Pina mai ieri erau jurnalisti la televiziunile libere din Romania postdecembrista. Acum lucrau cu toti la Trustul de presa al Vaticanului.

Papa Francisc mai tinuse pina atunci o liturghie religioasa: Cea de la Catedrala Sfintul Iosif. Daca punem sub semnul protocolului religios si momentele de la Catedrala Neamului si de la Iasi, adaugind si liturghia de la Blaj, putem spune ca vizita Papei a fost practic un turneu apostolic. Papa Francisc a venit in Romania la invitatia lui Klaus Iohannis. Un comunicat al Administratiei prezidentiale postat pe site-ul Presedintiei in data de 30 mai 2019, ne dezvaluie c-a fost vorba de o vizita de stat:

„Vizita de stat a Sanctitatii Sale se desfasoara la invitatia Presedintelui Klaus Iohannis, care a adresat aceasta invitatie in luna mai 2015, cu ocazia aniversarii unui sfert de veac de la reluarea relatiilor diplomatice dintre Romania si Sfintul Scaun.”

Din cite se vede si din acest Comunicat, Papa Francisc a venit in Romania ca sef al Statului Vatican, si nu ca Misionar catolic. Cu toate acestea, cit a stat in Romania, Papa Francisc a facut misionariat catolic: slujbe peste tot, predici, aratari de icoane, pelerinaje.
Conform Vatican News, cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, a declarat, in ajunul plecarii spre Bucuresti a papei Francisc, ca e cea de-a 30-a calatorie apostolica a Suveranului Pontif si ca ea va urma itinerariul dialogului ecumenic si al indemnului la redescoperirea valorilor care au stat la baza fondarii Europei.

De regula astfel de turnee au loc in tari cu puternice comunitati catolice. Insusi seful Bisericii catolice, loctiitorul lui Isus intr-o parte a crestinatatii, vine pentru a oficia slujbele tinute altfel de clerul local.

 » Sursa: bzi.ro